Son dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2021 12:30

İngiliz medyasında yer alan 'Türkiye göç merkezi' iddiası hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'bu haber gerçekdışıdır' dedi. BBC'nin bu tweet'i sildiğini belirten Çavuşoğlu kuruluşun özür dilediğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo ile ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, burada İngiliz medyasında yer alan 'Türkiye göç merkezi' iddiası hakkında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, ABD'de Afganların ABD'ye göç başvurularının Türkiye gibi üçüncü ülkelerden alınacağı ve Afgan sığınmacılar için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması yönünde İngiliz medyasındaki haberlere ilişkin "Hemen Amerikan Büyükelçiliği bunu yalanladı. Biz de tabii yalanladık. Son derece gerçek dışı yalan bir haberdi. O gün gördük ki bugün İngiltere ile ilgili haberin üzerine atlayanlar hemen aynı şekilde kendi ülkesine, hükümetimize, ülkemize neticede saldırmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

İngiliz haber kuruluşu BBC’de çıkan habere ilişkin Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu haber, gerçekten tamamen gerçek dışıdır. Zaten haberin içeriğine baktığınız zaman haberde bahsedilen sözler, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafından hiçbir şekilde söylenmemiş sözler. Daha sonra BBC, bu hatasını anladı. Hatalı haberden dolayı da özür diledi. Bu bir erdemdir, hata yapmış olabilir. BBC gibi bir köklü kuruluşa yakışmadı."

'TÜRKİYE CUMHURİYETİ MUHALEFETİ BU DURUMA DÜŞMEMELİ'

Çavuşoğlu, Türkiye'deki bazı muhalefet partilerinin söz konusu haberleri gerçek gibi değerlendirerek, Dışişleri Bakanlığını ve İngiliz hükümetini hedef alan açıklamalar yaptığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Gerçekten ben buna çok üzüldüm. Neden üzüldüm? Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin muhalefeti bu duruma düşmemeli. Yalan, gerçek olmayan bir haber üzerine, onun üzerine atlayıp bu kadar yanlış içine düşmemeli. Bu kadar gerçekten rencide edici bir durum olmamalı. Şimdi bu haberin doğru olup olmadığını muhalefet teyit edebilir mi? Çok kolayca teyit edebilir. Bu partilere baktığımız zaman geçmişte bakanlığımızda değişik düzeylerde görev yapmış insanlar var bu partilerin içerisinde. Bu kişilerin de bilgiye kolayca ulaşabilecek yetenekleri de var. Ama bu yetenekleri olmasa bile bakanlığımıza sorabilirler.

Haberin Devamı

Biz de kendine gerçekleri anlatırız. İyi niyetli olsalardı bunu yaparlardı. Hadi diyelim ki, bana sormak istemediler. Ben de sonuçta bir siyasiyim. Ama geçmişte o kişiler döneminde de müsteşar yardımcılığı ve müsteşarlık yapmış bir arkadaşımız Ümit Bey de şu anda Londra Büyükelçimiz. Büyükelçimize sorabilirlerdi. Hadi kendi arkadaşlarına da güvenmediler, İngilizlere de sorabilirlerdi. Bu bilgilere erişebilecek gerçekten kapasiteleri var ama bu yolu tercih etmediler. Şimdi önümüzdeki tablo şu; BBC hatasını anladı, tweetini sildi. Fakat o BBC tweetini alıntı yaparak, tweet atan (muhalefet partilerinin) genel başkanlarının tweetleri duruyor. Bunu nasıl izah edeceğiz?"

Haberin Devamı

İngiltere Savunma Bakanı Ben Vallace'in söz konusu haberlerin spekülasyon olduğu ve Afgan mülteciler konusunda çalıştıkları ülkeler arasında Türkiye'nin olmadığı yönünde açıklama yaptığına işaret eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi İngiltere reddediyor. Haberi yapan BBC, bunu reddediyor ama bizim muhalefet partileri, gazetelerinde ve tweetlerinde bizi eleştiriyor. Dışişleri Bakanlığımızı eleştirmeleri son derece garip. Yani bir Genel Başkan’ın, Sayın (Kemal) Kılıçdaroğlu’nun, Dışişleri Bakanlığı bir hatayı düzelttiği için Dışişleri Bakanlığına saldırıyor. Yani kendi yalanı ortaya çıktığı için bize saldırıyor. BBC, yalan haber yaptığını kabul etti, sildi. BBC’ye saldırmıyor, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına, kendi devletinin kurumuna saldırıyor."

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Türk hariciyesinin 500 yıllık geleneğiyle, başlattığı inisiyatiflerle ve başarılı diplomatlarıyla herkesin saygı duyduğu bir kurum olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de faaliyette olan ideolojisini benimsemeyebiliriz, farklı görüşlerimiz olabilir, geçmişte ayrı düştüğümüz oldu. Türkiye’nin menfaatlerinde beraber çalıştığımız bir (Cumhuriyet) Halk Partisini ne hale getirdi? Esas onu düşünmesi lazım." dedi.

'ENERJİMİZİ BOŞ ŞEYLERLE ALMAYIN' 

Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’nin Türk milletinin hakkını savunmak için her yerde mücadele ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, böyle durumlarda da muhalefetin yalanlarını düzeltmekle mücadele ettiklerini söyledi.
Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bizim enerjimizi böyle boş şeylerle almayın. Bizden ne bilgi istiyorsanız, biz size veririz. Dürüst olun, samimi olun ve gerçekçi olun. Ama burada amaç, tabii doğru bilgiyi elde etmek değil yanlış bilgi üzerinden saldırmak. Biz bunu afetlerde de gördük, yangında da gördük. Biz, yangınla mücadele ederken Antalya'ya gelen bu kişiler, bu genel başkanlar yangın koordinasyon merkezine gelip bilgi almak yerine göstermelik bir iki yere uğrayıp, orada hükümeti ve tüm bu yangını söndürmek için mücadele edenleri eleştirerek geri döndü. Burada da samimi değiller. Burada da iyi niyetli değiller."

TARİHTE BİR İLK

Bunun, Uruguay’dan dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye’ye yapılan ilk ziyaret olduğunu belirten Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin 19. yüzyıla dayandığını vurgulayarak Türkiye'nin Montevideo’da büyükelçilik açtığını, karşılıklı temasları artırdıklarını ve buradaki Türk büyükelçiliğine çok büyük destek verdiğini belirtti.

Yakın iş birliği için teşekkür eden Çavuşoğlu, "Uruguay’ın da Ankara'da büyükelçilik açma talebini biraz önce yazılı olarak kendilerinden aldık. Hemen bugün izin belgesini imzalayarak kendilerine takdim edeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, ayrıca ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması çerçevesinde Türkiye-Uruguay arasında iki anlaşmanın imzalandığını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!