Son dakika... Almanya'dan flaş koalisyon açıklaması: Ön anlaşmaya varıldı!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Almanyadan flaş koalisyon açıklaması: Ön anlaşmaya varıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2021 14:26

Almanya’da 26 Eylül 2021’de düzenlenen genel seçimlerin ardından başlayan koalisyon çalışmaları ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), resmi koalisyon müzakerelerine başlama konusunda anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz bugün yaptığı açıklamada, Almanya'da Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve liberal FDP'nin ülkenin bir sonraki hükümetini kurmak için bir ön anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Başkent Berlin'deki yeni hükümeti kurma hedefiyle yapılan üçüncü ön görüşmelerin ardından partilerin yetkilileri, koalisyon müzakerelerine zemin oluşturacak 12 sayfalık ortak metin üzerinde anlaştı.

Merkez soldaki SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz, bunun, bir hükümetin kurulabileceğini açıkça gösteren çok iyi bir sonuç olduğunun altını çizdi. Scholz, kurulacak yeni hükümetin hedeflerinin ilerleme ve son 100 yılın en büyük modernizasyon hamlesi olacağını vurguladı.

Partiler yayımladıkları ortak metinde, ön görüşmelerin "güven ve saygı" içinde geçtiğini belirterek, "Bunu sürdürmek istiyoruz, iddialı ve uygulanabilir bir koalisyon anlaşmasına varabileceğimize inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Ortak metinde partilerin, Almanya'da kamu hizmetlerinin modernleşmesi, dijitalleşme, asgari saat ücretinin 12 avroya çıkarılması ve emeklilik yaşının yükseltilmemesi, ailelerin güçlendirilmesi, çocukların eğitim kalitesinin artırılması, iklimin korunması, 2030'a kadar kömür kullanımının bitirilmesi, bürokrasinin azaltılması, Ar-Ge harcamalarının artırılması ve uygun fiyatlı konutların sağlanması gibi farklı konularda anlaştıkları belirtildi.

Ayrıca partilerin, modern demokraside eşitlik ve çeşitliliğin sağlanması, sürdürebilir kamu finansmanı ve Avrupa'da dijital altyapı, ortak demir yolu ağı, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda da anlaşma sağladıkları ifade edildi.
Partilerin söz konusu kararı, Almanya'da genellikle aylar süren koalisyon hükümetine giden yolda önemli adım olarak değerlendirildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!