Son dakika.. AİHM'den çok önemli karar

Güncelleme Tarihi:

Son dakika.. AİHMden çok önemli karar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 11:44

AİHM, Hz. Muhammed'e hakaretin ifade özgürlüğü kapsamına girmediğine hükmetti. Anayasa Hukukçusu Dr. Hande Seher Demir, ise, AİHM'nin daha önce de bu yönde verdiği kararların olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avusturyalı bir kişinin Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içeren ifadelerinin düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmetti.

AİHM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 47 yaşındaki Avusturyalı'nın 2009'da Hz. Muhammed’e yönelik kullandığı hakaret içerikli ifadelerin İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce özgürlüğü ile ilgili 10. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğine oy birliği ile karar verildi.

Açıklamada, Avusturya mahkemelerinin şahıs hakkında yerinde ve doğru gerekçelerle hükmettiğinin altı çizilerek, "Kullanılan tartışmalı ifadeler objektif tartışma sınırlarını aşmıştır. Kullanılan ifadeler İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e hakaret içeren bir saldırı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca bu tür başka saldırılar, ön yargıları körükler ve Avusturya’daki dini özgürlüğünü tehdit eder.” değerlendirmesine yer verildi.

Haberin Devamı

AVUSTURYA MAHKEMELERİNDEN CEZA

Avusturya’da 2009’da “İslam’ın Temel Unsurları” başlıklı bir seminerde konuşan 47 yaşındaki kişi, Hz. Muhammed’e hakaret içeren ifadeler kullanmış, 2011'de yerel mahkeme, Avusturyalı'yı, dini öğretiyi aşağıladığı gerekçesiyle 480 avro para cezasına çarptırmıştı.

Cezaya itiraz eden Avusturyalı davayı Yüksek Mahkeme'ye taşımış, ancak mahkeme Hz. Muhammed’e hakaret eden kişinin itirazını kabul etmemişti. Bunun üzerine söz konusu kişi davayı AİHM’e taşımıştı.

DAHA ÖNCE DE BENZER KARARLAR VERDİ
Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Anayasa Hukukçusu Dr. Hande Seher Demir, “Habere konu karar yeni olsa da AİHM’nin geçmiş içtihatları Allah’a, peygamberlere, kutsal figürlere ve inanca yönelik saldırılara karşı devletin vatandaşını koruma yükümlülüğünü kabul etmiştir. 1994 yılında verilen Otto-Preminger-İnstitut/Avusturya başvurusunda Hz. İsa ve Meryem’e yönelik olay ve devamında meydana gelen birçok olayda AİHM, mensup olunan inancın kutsal saydığı değerlerin tahrik edici bir şekilde betimlenmesi ve hakaret edilmesi sonucu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesi ile güvence altına alınan inançlara saygının ihlâl edildiğine karar vermektedir”  şeklinde konuştu.  

Haberin Devamı

SON 24 SAATTE NE OLDU?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!