Son dakika: ABD'den flaş Türkiye ve Afrin açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: ABDden flaş Türkiye ve Afrin açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2018 19:50

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel dün Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Hizmetler Komitesi’nde terörizm ve İran dosyalarında bilgi verdi. Suriye’deki gelişmeleri de değerlendiren General Votel’e kongre üyelerinden Türkiye konusunda pek çok soru geldi.

Haberin Devamı

Son dakika: ABDden flaş Türkiye ve Afrin açıklaması

‘YPG’YE İHTİYACIMIZ VAR’

Suriye’de YPG’ye ve diğer unsurlara sağlanan destek konusunda Türkiye’ye verilen mesajlara ilişkin bir soru üzerine Votel, şu yanıtı verdi:

“Onlara verdiğim mesaj şu: Kürt ortaklarımızın da içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) DEAŞ’a karşı en etkili güç oldu. Bu savaşı tamamlamak için onlara ihtiyacımız var. Prensipte teslim etmemiz gereken şeylerin birincisi bu. Öte yandan, onların (Türkiye) kaygılarını da dikkate almak zorundayız. Dolayısıyla da bu süreçte yaptıklarımız konusunda Türklere karşı olabildiğince açık ve şeffaf olmaya devam etmeye çabalayacağız.”

Haberin Devamı

ZEYTİN DALI’NI KAPALI OTURUMA BIRAKTI

Türkiye’nin terör örgütü PKK ile YPG arasında bir ayrım yapmamasının Ankara-Washington hattında yaşanan gerilimin sebebi olduğunu belirten Votel, “TSK’nın Afrin’e yönelik Zeytin Dalı harekâtının ABD’nin Suriye’deki stratejisini nasıl etkileyeceği” yönündeki soruya ise kısmen yanıt verdi. “Bu soruya ilişkin değerlendirmelerimin bir kısmını kapalı oturuma bırakmak isterim” diyen Votel, Türkiye’nin uzun zamandır PKK’dan kaynaklı önemli kaygıları olduğunu kabul ediyoruz. Tabii bizim kaygımız ise Afrin’deki bu faaliyetin DEAŞ’a karşı mücadelede dikkati başka yöne çekmesi” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN-PUTİN İTTİKAFI

“DEAŞ’a karşı mücadelenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasındaki ittifaktan etkilenmemesi için ne yapılması gerekiyor” sorusuna ise Votel’in yanıtı şöyle oldu: “Bu sorunların kalbinde Rusya’yı görüyorum. Rusya hem yangını çıkarıyor hem de itfaiyeciliğe soyunuyor. Önce sorunları çıkarıyor, sonra da onları kendi lehine çözmeye çalışıyor. Bunu yaparken de tüm tarafları manipüle ediyor. Rusya’nın eylemlerinden sorumlu tutulması ve üzerinde baskı uygulanması gerekiyor.”

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!