‘Sömürdük’ itirafı tepkilere yol açtı

Güncelleme Tarihi:

‘Sömürdük’ itirafı tepkilere yol açtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2017 10:13

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adaylarından Emmanuel Macron’un, ülkesinin Cezayir’deki sömürgeciliğinin ‘insanlık suçu olduğunu’ söylemesi, tartışmalara neden oldu. Macron’a ilk tepki merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon’dan geldi.

Haberin Devamı

FRANÇOİS Fillon, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Tarihimize karşı bir nefret ve sürekli pişmanlık hali bir cumhurbaşkanı adayı için yakışıksız bir durum. Hala acıları süren tarihin yaralarını tekrar açmak vakur bir durum değil“ dedi.
Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi Başkan Yardımcısı Florian Philippot, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, “Yollar, hastaneler yapan Fransa’nın dili ve kültürü, insanlığa karşı nasıl suç oluyor? Sürekli pişmanlık durumundan çıkın Sayın Macron” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Yine aşırı sağcı senatör David Rachline, BFM kanalına yaptığı açıklamada, “Macron, sömürgecilik tartışması ile ülkede birlik ve bütünlüğü sağlayamaz“ dedi.
Sosyalist hükümet döneminde Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Macron, bağımsız aday olarak merkez oyları hedefleyerek seçim yarışına girmişti. Son anketler, Macron’un ilk turu ikinci sırada bitirip, ikinci turda ise aşarı sağcı Marine Le Pen karşısında yarışı kazanma şansının oldukça fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Cezayir, sekiz yıllık bir savaşın ardından 1962 yılında bağımsızlığına kavuşmuştu. Fransa, şu ana kadar devlet olarak sömürgeci politikaları yüzünden Cezayir’den resmen özür dilemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!