Slobo'nun ‘temizliği’ bitmek üzere

Güncelleme Tarihi:

Slobonun ‘temizliği’ bitmek üzere
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Arnavutlar yönelik toplu sürgünlere son on gündür ara veren Belgrad önceki geceden itibaren yeniden atağa geçti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Cenevre'de yaptığı açıklamaya göre, Kosova'da kaba kuvvete başvurarak Arnavutları kitleler halinde toplayan Sırp asker ve polisleri, son 24 saat içinde 12 bin kişiyi topraklarından attılar. Bu insanlar Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ'a gönderildiler.

UNHCR Sözcüsü Kris Janowski, Kosova'daki bütün Arnavutların yakın gelecekte ülkeden sürülmüş olacağını söyledi; ‘‘Bundan birkaç ay önce, Sırpların bütün sivil halkı olduğu gibi Kosova'dan boşaltacağı söylenseydi, uygar dünyada kimse buna inanmazdı. Ama, işte inanılmayacak şey gerçek oluyor’’ dedi. UNHCR'nin tahminlerine göre, NATO'nun operasyona başladığı 24 Mart'tan bu yana yaklaşık 700 bin Kosovalı Arnavut topraklarından sürüldü; Kosova sınırları içinde ise yaklaşık 400 bin Arnavut kaldı.

YAKIYORLAR

Kosova'da korkunç olaylar meydana geldiğini anlatan sözcü, ‘‘Mitovica kentinden Arnavutluk'a ulaşan bir mülteci kadının anlattığına göre, kent merkezi tamamen yakıldı, burada en az 50 ceset vardı’’ dedi. UNHCR sözcüsü kara birlikleri gönderilip insani yardım koridorları oluşturulmadan bu trajedinin asla bitmeyeceğini söyledi: ‘‘Ancak şu anda sadece terör koridorları var’’ dedi.

NATO harekatının ilk günlerinde yaşanan trenle sürgün dün de meydana geldi. Sırpların zorla trene bindirdiği 3 bin kişi, Makedonya sınırında boşaltıldı. Bu insanlar ara bölgedeki mayınlara basmamaya çalışarak Blace sınır geçiş noktasına ulaştılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!