Skywalker’ın adası İrlanda’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Skywalker’ın adası İrlanda’yı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 18:12

Çevreciler ve turizmciler Yıldız Savaşları serisinin son filmi “Güç Uyanıyor”un final sahnesinin çekildiği İrlanda’ya bağlı Skellig Michael Adası nedeniyle birbirine düştü.

Haberin Devamı

İrlanda Turizm Ofisi, gişe rekortmeni filmde Mark Hamill’in canlandırdığı Luke Skywalker karakterinin galaksinin ıssız bir köşesinde inzivaya çekildiği ada olarak lanse edilen Skellig Michael’ı ülkeye daha fazla turist çekmek için kullanma kararı aldı.

Turizm Ofisi reklam kampanyaları da Yıldız Savaşları sayesinde büyük bir üne kavuşan adaya geniş yer vermeye başladı ve hatta bazı kampanyalarda Yıldız Savaşları filminin logosunu bile kullandı.

TURİSTLER ADAYA AKIN ETTİ

Kampanyalar sonucunda dünyanın dört bir yanından Yıldız Savaşları hayranları Skywalker’ın “yıllarını geçirdiği” adayı yakından görmek için İrlanda’ya akın etmeye başladı. 

Bunun üzerine adanın yakınlarındaki Portmagee kentindeki otel işletmecileri ve adaya ulaşımı sağlayan botların sahipleri yıl içinde adanın ziyaret edilmesine izin verilen gün sayısının artırılması için yetkili kurumlara başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

 ÇEVRECİLER: ADAYA BÜYÜK ZARAR VERİR

Adanın UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunduğuna dikkat çeken çevreciler ise olası bir turist akınının Skellig Michael’in doğal ve tarihi zenginliklerine büyük zarar vereceğini söyledi.

Adada koruma altında olan kuş kolonilerinin ve ortaçağda keşişler tarafından kullanılmış barakaların bulunduğuna dikkat çeken çevreciler, İrlanda hükümetini ülkenin zenginliklerini turizm uğruna riske atmamaya davet etti.

Yerel tur rehberi ve çevreci Claire O’Halloran, CBC Radyo’ya konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Skellig Michaelve Yıldız Savaşları ile ilgili yürütülen reklam kampanyaları adanın son yüz yıl içinde karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit” dedi.

GÜNDE SADECE 180 ZİYARETÇİ KABUL EDİLİYOR

İrlanda hükümeti Güç Uyanıyor filminin çekimlerinin başlamasından yıllarca önce çevrecilerin Skellin Michael ile ilgili kaygılarına destek vermiş ve adaya ulaşımı önemli oranda kısıtlamıştı.

Şu anda ada sadece Mayıs ve Ekim ayları arasında ziyaret edilebiliyor ve bir gün içinde adaya sadece 180 ziyaretçinin çıkmasına izin veriyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!