Sıtma parazitlerinde tehlikeli değişim başladı

Güncelleme Tarihi:

Sıtma parazitlerinde tehlikeli değişim başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2009 00:10

Bilim adamları, sıtma hastalığını tedavide kullanılan dünyanın en etkili ilacına karşı ilk kez direnç belirtileri saptadılar.

İlaçların sıtma parazitlerini kandan temizlemesinin daha uzun zaman almaya başladığı belirlenirken; bilim adamları, Kamboçya'nın batısında saptanan bu eğilimin acilen kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Bilim adamları, ilaçlara tam direnç ortaya çıkmasının küresel çapta sağlık felaketi anlamına gelebileceği uyarısında bulundu. Şu anki verilerin, her yıl bir milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sıtma hastalığına yol açan parazitlerde ilaca karşı direnç ortaya çıkmasının ilk işaretleri olduğu belirtildi.

Bugüne kadar sıtmaya karşı en etkili ilaç, bütün sıtma parazitlerini kandan iki ya da üç günde temizlerken, son deneylerde ilacın etkisini göstermesi 4-5 günü buldu.

Ayrı klinik çalışmaları yapan iki ekip halindeki bilim adamlarının ilaçların daha az etkili hale geldiğini saptamalarının özellikle kaygı verici bulunmasının nedeninin, önceki jenerasyon ilaçların direnç gelişerek etkisizleşmesinin de aynı biçimde aynı bölgede başlaması olduğu belirtildi.

Son gelişmeleri Kamboçya'dan bildiren BBC muhabiri, burasının neden ilaca karşı direncin ortaya çıktığı bölge olduğunun henüz tam olarak netlik kazanmadığını kaydederken, bu ülkede sağlık sisteminin zayıf olduğuna ve sıtmayla mücadele ilaçlarının kullanımının uygun biçimde kontrol edilemediğine işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada en yaygın ve ölümcü sıtma hastalığı türüne karşı en etkili olan artemesinin ilaç grubuna karşı direnç gelişebileceği konusunda 2006 yılında uyarı yapmıştı. DSÖ ilaç firmalarına, ilaca karşı direnç gelişmemesi için ilaçları tek başlarına satmayı durdurmaları çağrısında bulunmuştu.
Kamboçya uzun yıllardır sıtma araştırmaları için laboratuvar görevi de görüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!