Sıtma, hálá yılda 1 milyon insanın ölüm nedeni

Güncelleme Tarihi:

Sıtma, hálá yılda 1 milyon insanın ölüm nedeni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 00:00

Uluslararası tıbbi yardım örgütü olan Sınır Tanımayan Doktorlar, yılda bir milyon kişinin ölümüne yol açan sıtma hastalığının tedavisinin ücretsiz olmasının çok sayıda kişinin hayatını kurtarabileceğini belirtti.

Örgüt, Sierra Leone, Çad ve Mali’deki çalışmalarıyla ilgili raporunda, sıtmayı tedavi etmek için etkili araçlar bulunduğunu, ancak sınırlı sayıda hastanın bu olanaklara ulaşabildiğini vurguladı. Sıtmayla mücadele için daha geniş çaplı stratejilere ihtiyaç bulunduğunu kaydeden örgüt, Afrika ülkelerinde ücretsiz tıbbi bakım ve hızlı tanı koyacak testlerde çok daha fazla hayatın kurtarılabileceğine işaret etti. Örgütün Brüksel’deki genel müdürü Meinie Nicolai, sıtma teşhisi için hızlı tetkiklerin ve hastalığın tedavisi için fon bulunduğunu, ancak bunların yetersiz olduğunu söyledi. Daha etkili ilaçların, teşhisin 15 dakikada konulmasını sağlayan testlerin var olduğunu anlatan Nicolai, ancak çoğunluğu çocuk çok sayıda hastanın ihtiyacı olan tedaviyi alamadığını belirtti.

Öldürücü olabilen sıtma hastalığı insanlara, sıtma mikrobu bulaşmış sivrisineklerin ısırığıyla geçiyor. Dünya nüfusunun, çoğunluğu en yoksul ülkelerde yaşayan, yaklaşık yüzde 40’ı sıtma tehdidi altında bulunuyor. Sıtmadan ölümlerin çoğu Afrika’da özellikle sağlık hizmetleri olanaklarının yetersiz olduğu kırsal bölgelerdeki küçük çocuklarda görülüyor ve Afrika’da sıtmadan her 30 saniyede bir çocuk ölüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!