Sırplar Arnavutları Kosova'ya hapsetti

Güncelleme Tarihi:

Sırplar Arnavutları Kosovaya hapsetti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mülteci dramında yeni bir boyut daha ortaya çıktı. Sırplar Kosova'yı tecrit ederek, sınırlarda biriken Arnavutları evlerine gönderdiler. Bu kişilerden haber alınamıyor. Makedonya'ya geçtikten sonra ortadan kaybolan 10 bin kişinin akıbeti ise meçhul.

NATO operasyonu başladıktan sonra Arnavutları evlerinden zorla kopararak sınır dışına süren Belgrad, şimdi tam ters yönde bir politika izlemeye başladı. Mülteci akını devam ettikçe NATO bombardımanının şiddetlenmesi üzarine Sırplar, Kosovalıları içeride tutmak için tüm sınır kapılarını kapattılar. Böylece Kosova tüm dünyadan tecrit edilmiş oldu.

Arnavutluk ve Makedonya ile sınır geçişleri kapatan Sırp ordu birlikleri, sınır dışı edilmek üzere bekleyen binlerce Kosovalı'yı bu sefer de evlerine gönderdi. Oysa 11 gün boyunca Sırp güçleri Arnavutları bir daha geri dönmemeleri kaydıyla yurtlarından sürmüşlerdi.

Arnavutluk sınırındaki insani yardım kuruluşlarının çalışanları, sınırdan dönen sivillerin Prizren kenti yönünde ilerlediğini, otomobil ve traktörlerinin ise ezilip yakıldığını söylediler.

ON BİN KİŞİ KAYIP

Sınırdan geri çevrilen Arnavutların yanı sıra Makedonya'ya geçtikten sonra kaybolan mültecilerin akıbeti hakkında da hiçbir bilgi yok. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Makedonya'nın Yugoslavya sınırındaki Blaçe vadisinden ayrılan Kosovalı Arnavut mültecilerden 10 bininin akıbetinin hala bilinmediğini bildirdi. UNHCR sözcüsü Paula Ghebini, yaptığı açıklamada, Blaçe'den önceki gün aniden ayrılan 40 bin Kosovalı Arnavut mülteciden 10 bininin nerede olduğunun hala bilinmediğini kaydetti.

Kosovalı Arnavut mültecileri rastgele kamplara yığdığı ya da yurtdışına gönderdiği eleştirileriyle karşı karşıya kalan Makedonya yönetimi ise mültecilerin bir bölümünün kayıp olduğu iddialarını reddetti.

Kosovalı Arnavut mültecilerle ilgili uluslararası yardım örgütleriyle Üsküp yönetiminin verdiği rakamlar da farklılık içeriyor. Makedonya İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, Mart ayından bu yana Blaçe'den 84 bin mülteci geçti ve bunların 36 bini ülkedeki Arnavut ailelerin yanına yerleştirildi. Bakanlık açıklamasında, 4-6 Nisan arasında 40 binden fazla mülteci Makedonya içindeki üç kampa yerleştirildi, 8 bin mülteci de Arnavutluk'a gönderildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!