Sidney'deki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 02:53

Avustralya'nın Sidney kentindeki silahlı bir kişi, Lindt isimli bir kafeyi basıp içerideki en az 13 kişiyi rehin aldı. Şimdiye kadar beş kişinin kurtulduğu olayla ilgili son gelen bilgi, büyük bir patama sesinin duyulduğu ve rehinelerin kaçtığı şeklinde. Silahlı kişinin isminin ise İranlı Man Haron Monis olduğu belirtildi. Hürriyet Dünyası yazarlarından Mehmet Yılmaz ve Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt ise gelişmeleri canlı olarak Avustralya'dan bildiriyor.

Haberin Devamı

Kent merkezindeki Martin Place Caddesi'nde faaliyet gösteren Lindt kafeye gelen silahlı kişiler, burada bulunanları rehin aldı.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


Silahlı kişinin kimliği TSİ 16.00 sularında belli oldu. Reuters, daha önce cinsel saldırı suçundan hüküm giymiş olan Man Haron Monis isimli kişinin, İranlı bir mülteci olduğunu bildirdi. Kendini şeyh olarak tanımlayan 49 yaşındaki Monis, yurt dışında ölen Avustralyalı askerlerin ailelerine gönderdiği nefret mektuplarıyla tanınıyor.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı

Rehinelerden bazıları koşarak kurtuldu.

BEŞ REHİNE KURTULDU
Avustalyalı Channel 7, rehinelerden üçünün yaklaşık altı saatlik esaretin ardından kafeden koşarak çıktığını gösteren görüntüler verdi ancak bu kişilerin kendilerinin mi kaçtığı yoksa serbest mi bırakıldıkları henüz bilinmiyor. Rehinelerden birinin yangın kapısından, diğer ikisinin ise ön kapıdan çıktıkları belirtildi. Kurtulan bu üç kişinin erkek olduğu öğrenildi.

Bundan kısa bir süre sonra iki rehinenin daha kurtulduğu açıklandı. Önlük takılı olduğu belirtilen iki kadının, kafenin çalışanı olduğu anlaşıldı. Yaklaşık yedi saat sonra kurtulan kadın rehinelerin o anları, olay yerindeki gazeteciler tarafından görüntülendi.

Haberin Devamı

Kafenin camına yaklaştırılan rehinelere, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir bayrak sallandırıldı. Yakındaki binaları tahliye eden polis, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Ancak bu bayrağın, IŞİD bayrağı olmadığı anlaşıldı.

BÜYÜK BİR PATLAMA SESİ

Rehine krizinin 16'ncı saatinde, kafenin içinden büyük bir patlama sesi duyulduğu ve bazı rehinelerin kaçtığı haberi geldi. Ancak patlamanın kaynağıyla ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı
BELÇİKA'DA REHİNE KRİZİ



Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı

Yaklaşık sekiz saatlik esaretin ardından koşarak kurtulan bir diğer kadın rehine

Haberin Devamı

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


REHİNE KRİZİ SÜRERKEN TURİSTLER SELFIE PEŞİNDE
Rehinelerin tutulduğu kafeteryanın önünde turistlerin selfi peşinde olmaları dikkat çekti. Güvenlik şeridinin ardındaki turistler, olayın yaşandığı kafeyi ve kendilerini çekme yarışına girdi. Turistler çektikleri fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaştı ve bu fotoğraflar dünya çapında tepki geçti.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


'YALNIZ KURT' İHTİMALİ AĞIR BASIYOR
Avustralyalı rehine kurtarma ve terör uzmanları, bu eylemin büyük ihtimalle terör örgütleriyle fazla bağı bulunmayan bir 'yalnız kurt' tarafından gerçekleştirildiğine inanıyor.

Haberin Devamı

Sidney polisine eğitim veren Wollongong Üniversitesi öğretim üyesi Adam Dolnik, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, rehineleri tutan kişinin tecrübesiz göründüğüne dikkat çekti.

Kafeden kaçmayı başaranların da muhtemelen bu kişi tarafından serbest bırakılmadığını belirten Dolnik, "Büyük ihtimalle bir yerlerde saklanıyorlardı. Pazarlıkların henüz başında bu kadar kişinin salıverilmesi pek mümkün değil" dedi.

BAŞBAKAN: NORMAL YAŞANTINIZA DEVAM EDİN
Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Sidney kentinde devam eden rehine olayıyla ilgili, “Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke, Avustralyalılar normal yaşantısına devam etsin” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Abbott, başkent Canberra'da düzenlediği basın toplantısında, “Amaçlarını, neden yaptıklarını bilmiyoruz ama bazı ipuçları var” diye konuştu.

İpuçları hakkında bilgi vermeyen Abbott, çok fazla açıklama yapmayacağını, polisin profesyonelce çalıştığını ifade ederek, “Çok kötü, huzur bozucu bir olay. Endişelerinizi anlıyorum, dualarımız bu durumda olanlarla (rehinelerle). Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke. Avustralyalılar normal yaşantısına devam etsin” değerlendirmesinde bulundu.



EL NUSRA ŞÜPHESİ
Kafeye yerel saatle 09.45'te gelen ve henüz sayıları bilinmeyen şüphelilerin kafenin kapısını kilitlediği, başlarına Arapça yazılar bulunan bandaj taktıkları, ayrıca kafeteryanın camına, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir bayrağı çalışanlara bir süre astırdığı görüldü.

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, rehine alma olayını El Nusra örgütü üyeleri gerçekleştirdi. Ancak bu haberler yetkililer tarafından henüz doğrulanmadı.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


REHİNE SAYISI ÇELİŞKİLİ
İlk yapılan açıklamalarda rehine sayısı 13 olarak belirtilirken, Lindt kafe Avustralya yöneticisi Steve Loan, olay sırasında içeride 10 çalışan ve 30 müşteri bulunduğunu ileri sürdü. Ancak polis yetkilileri, rehine sayısı konusunda bilgi vermedi.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı

Olay yerindeki televizyon kanallarından biri, kafenin içindeki silahlı bir kişiyi görüntülemeyi başardı.

Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


Sidneydeki kafedekileri rehin alan kişi İranlı çıktı


ABD: YAKIN TAKİPTEYİZ
ABD Dışişleri Bakanlığı, Avustralya'nın Sidney kentinde bir kafede devam eden rehine olayını yakından takip ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Sidney kentinde bir kafede bulunanların şüphelilerce rehine alınmasını yakından izlediklerini belirterek, dualarının rehin alınan kişilerle olduğunu kaydetti.

ABD vatandaşlarına ve diğerlerine bir sonraki duyuruya kadar olayın meydana geldiği Martin Place Caddesi civarından uzak durmalarını tavsiye ettiklerini ifade eden Psaki, kentteki Amerikan vatandaşlarının dikkatli olmayı sürdürmesini istedi. Psaki, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Martin Place Caddesi etrafındaki diğer binalarla Sidney'deki ABD Başkonsolosluğu'nun güvenlik tedbirli tahliye edildiğini teyit edebilirim. Küçük bir grup konsolosluk çalışanı, güvenli bir noktadan çalışmalarını sürdürüyor. Konsolosluk, Avustralyalı yetkililerle yakın temas halinde olmayı sürdürüyor.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!