Venezuela'da darbe girişimi bastırıldı

Güncelleme Tarihi:

Venezuelada darbe girişimi bastırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2017 18:17

Ordu Komutanı Jesus Suarez Chourio, devlet televizyonundan yayınlanan videoda, askeri birliklerin, saldırganlara "tek yumrukla" karşılık verdiğini ve "ayak takımının bir kez daha yenilgiye uğratıldığını" belirtti. Chourio, Paramacay askeri üssüne saldıran "paramiliter" grubun, "mevcut durumdan fayda sağladığını" ifade etti.

Haberin Devamı

Gerilimin had safhada olduğu Venezuela’nın üçüncü büyük kenti Valencia’da dün sabah bir askeri merkeze saldırı olduğu ve saldırganlardan birkaçının yakalandığı açıklandı. Açıklamayı Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun lideri olduğu Sosyalist Parti’nin Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello yaptı.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, askeri üsse saldıran küçük grubun, aralarında ordudan uzaklaştırılmış bir teğmenin dışında, asker üniforması giymiş sivillerden oluştuğunu açıkladı.

Saldırganların, bilinmeyen yabancı hükümetlerle ilişkileri olan "aşırı sağcılar" tarafından azmettirildiğini savunan Lopez, bu kişilerin ordu silahlarından bir kısmını çalmayı başardığını da sözlerine ekledi.

Valencia kentindeki üsse yapılan saldırıda göaltına alınan 7 kişinin askeri mahkemelerde yargılanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Venezuelada darbe girişimi bastırıldı

VALENCİA'DAKİ PROTESTOLARDA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Muhalefetteki İlerleyici Gelişim Partisi yetkililerinden Haydee Franco, bugün hükümet karşıtı grup tarafından saldırıya uğrayan askeri üssün yakınlarında düzenlenen protestoda yerel bir liderin vurularak öldüğünü belirtti.

Franco, adının Ramon Rivas olduğunu açıkladığı kişinin, Valencia'da, askeri üssün 1,6 kilometreden az uzaklıktaki bir mesafede öldürüldüğünü ifade etti.
Rivas'ın kaldırıldığı klinikte öldüğünün açıklandığı kaydedildi.

Venezuelada darbe girişimi bastırıldı

Valencia'nın çeşitli mahallerinde düzenlenen protestolarda, bazı göstericilerin saldırıyı düzenleyen gruba destek verdiği ileri sürüldü.
Ulusal Muhafız Birliği, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

İktidar partisi lideri Diosdado Cabello, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, hükümete sadık birliklerin kontrolündeki bir askeri üsse "terör" saldırısı düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Venezuelada darbe girişimi bastırıldı

Yakalanan isyancı askerlere ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı.

 Duyuru, bazıları silahlı, bir grup askeri üniformalı kişinin Carabobo eyaletinde kalkışma başlattıklarını açıklayan bir video yayınlamalarının ardından gelmişti.
Videoda, kendini Yüzbaşı Juan Caguaripano olarak tanıtan bir kişi, başkaldırı çağrısına uymayan birimlerin askeri hedef olarak belirleneceğini kaydetmişti. Caguaripano, bunun bir darbe girişimi olmadığını, "anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için başlatılan sivil ve askeri bir eylem" olduğunu ifade etmişti.
Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk nisan başında yaşanan siyasi krizin ardından sokak protestolarına dönüşmüştü. Gösteriler sırasında güvenlik güçleriyle protestocular arasında yaşanan çatışmalarda 120 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Venezuelada darbe girişimi bastırıldı

CUMA GÜNÜ NELER YAŞANMIŞTI?

Devlet Başkanı Nicolas Maduro yanlıları ve karşıtları şeklinde ikiye bölünmüş haldeki Venezuela’da gerilim tırmanıyor. Geçen hafta sonu Maduro yanlılarının azınlıkta olduğu Ulusal Meclis’e alternatif olarak ‘Kurucu Meclis’in oluşturulması için seçimler yapılmış, muhalefet ise seçimleri boykot etmişti.

Dün ise Kurucu Meclis’e karşı çıkan Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega Diaz’ın başkent Caracas’taki ofisi askerlerce kuşatıldı. Birkaç saat sonra ise ilk oturumunu önceki gün yapan Kurucu Meclis’in Diaz’ı görevden aldığı açıklandı. Oylama sürerken Maduro destekçileri “hain”, “adalet yerini buldu” gibi sloganlar attı. Yeni Meclis’in Diaz’ı görevden alma kararı, Başkan Maduro’nun iktidarını sağlamlaştırmak için muhaliflere karşı hızla harekete geçeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Muhaliflerin tepkisini çeken bu kararın ardından yeni Meclis, ülkede ombudsman olarak görev yapan hükümet destekçisi Tarek William Saab’ı Başsavcılık görevine getirdi. 

Haberin Devamı

Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde Kurucu Meclis’i tanımayacağını açıklarken, dün Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Brezilya, oybirliğiyle Venezuela’nın MERCOSUR (Güney Amerika Ortak Pazarı) üyeliğini askıya almıştı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Başkanı Luis Almagro, Ortega görevden alınmadan önce attığı tweet’te, “Ortege’ya yönelik bir saldırı, Venezuela demokrasisine yönelik bir saldırıdır” yazmıştı.

Venezuelada darbe girişimi bastırıldı

 

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!