Senato’da dizüstü tartışması

Güncelleme Tarihi:

Senato’da dizüstü tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD Senatosu'nda bu ay içinde tarihinin ilginç oylamalarından birisi daha yapılacak. Senatörler, dizüstü ‘‘Laptop’’ bilgisayarlarını genel kurul salonuna getirip getiremeyeceklerini oylarıyla kararlaştıracaklar.

Senato Tüzük Komisyonu'nda, yapılan tartışmalarda bu aletler konusunda, on-line lobiciliği de beraberinde getirebileceği ve salonun ‘‘acayip düdük seslerinden çalışılamaz hale gelebileceği’’ gibi endişeler belirtildi. New York Times dergisi, uzun süredir ciddi makaleler, karikatürler ve mizah yazılarına konu olan bu ilginç oylama öncesinde, küçük gibi görünen bu tartışmaların aslında çok ciddi olduğunu, belirtirken şöyle de bir örnek verdi:

‘‘1905 yılında Senato Salonu'na çiçek sokulması yasaklandı çünkü senatörler, Kongre'nin açılış günlerinde, kendi kendilerine o kadar çok çiçek göndermeye başladılar ki, salon yasama yerinden çok botanik bahçesi görünümü almaya başladı.''

ABD Senatosu Genel Kurul salonunda nelere izin verildiği ya da verilmediğine ilişkin örnekler de oldukça ilgi çekici:

KÖPEKLER:

Köpeklerin özellikle görmeyenlere yardımcı olmak üzere genel kurul salonuna girmesine bu yıl izin verildi. Bu karar görme özürlü, Oregon Senatörü Ron Wyden'in başvurusu üzerine alındı. Artık özürlülere yardımcı olmak üzere yetiştirilen özel köpekler ve gerekli malzemeleri salora girebilecek.

ENFİYE:

1850 yılından bu yana salonda antika iki adet enfiye kutusu bulunuyor. Bugünün senatörleri enfiye çekmiyor ama salonda görevli genç evrak taşıyıcılar arada bir deniyor.

KADIN TUVALETİ:

Var ama çok yeni. 1993 yılında, kadın senatör sayısı ikiden altıya çıkınca yapılmış.

CEP TELEFONU:

Yasak. Gerekçesi çok gürültü yaratması.

SİGARA:

Senato bu konuda en erken davraranlardan, 1914 yılından bu yana sigara içilmiyor.

TÜTÜN ÇİĞNEME:

Bir asır önce Senato salonunda 38 tükürük hokkası bulunuyordu. Şimdilerde, birisi çoğunluk öteki azınlık liderinin sırasında olmak üzere sadece iki tanesi korunuyor. Ama uzun yıllardır kullanan yok.

TURİST:

19.Yüzyıl sonundan bu yana, oturumlar sırasında gezmeye gelenler salona alınmıyor. O tarihlerde, senatörlerin bir çiftçiyi, sıranın birinde ayaklarını masanın üzerine uzatarak gazete okurken bulmaları üzerine yasak konmuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!