Sen bir döneksin

Güncelleme Tarihi:

Sen bir döneksin
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel, kendisinden görevi devralan Joschka Fischer'e ağır suçlamalarda bulundu. Kinkel, 1968 öğrenci olaylarına katılan Fischer için ‘dönek’ dedi.

Almanya'da ‘militan geçmişi’ yüzünden özellikle muhalefet partilerinin eleştirilerine hedef olan Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'e, kendisinden önce aynı görevde bulunan Klaus Kinkel, ‘dönek’ suçlamasında bulundu.

1992-1998 yılları arasında Federal Dışişleri Bakanlığı yapan Klaus Kinkel, Washington'a yaptığı resmi ziyaret sırasında Fischer'in Amerikalılar'ın önünde suspus olduğunu belirtirken, bu tutumunun daha önceki dönemlerdeki çıkışlarıyla tam bir çelişki oluşturduğunu söyledi.

Kinkel, Fischer'in muhalefet yıllarında insan hakları konusunda sık sık ‘Papa’nın Fermanı' gibi laflar ettiğini dile getirirken, Birlik 90/Yeşiller'in ‘realos’ (gerçekçiler) kanadı liderinin aynı kararlılığını bakanlık döneminde sürdüremediğini de belirtti.

Kinkel, ‘Fischer, Moskova ziyareti sırasında Çeçenistan konusunda suskun kalarak, bu alanda inandırıcılığını yitirmiştir’ dedi.

Helmut Kohl'ün Dışişleri Bakanı olan Klaus Kinkel, gençlik yıllarında Fischer'in geçimini ‘çaldığı kitapları satarak sağladığını’ söylediğini belirterek, ‘Hırsızlık övünülecek bir eylem değil, suçtur’ dedi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU

Muhalefet partilerinin talebi üzerine Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in gelecek hafta Federal Meclis'te ‘militan geçmişi’ ile ilgili olarak kendisine yönetilecek soruları yanıtlayacağı açıklandı.

Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grup Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach, şu aşamada Fischer'le ilgili olarak bir Araştırma Komisyonu oluşturulmasını talep etmeyeceklerini söyledi. Ancak, yeni bazı iddiaların ortaya atılması halinde bu durumun değişebileceğini de belirtti.

Fischer'in militan geçmişi başını ağrıtıyor. 1973 yılında bir polisi döverken resimleri yayınlanan Fischer, daha sonra 1975 yılında Viyana'da düzenlenen OPEC zirvesini basarak 3 kişiyi öldürmekle suçlanan terörist arkadaşı Hans Joachim Klein'in duruşmasında yanlış ifade verdiği gerekçesiyle zor durumda kalmış, dokunulmazlığının kaldırılabileceği söylenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!