Seks hormonları erkeklerin beynini bozuyor

Güncelleme Tarihi:

Seks hormonları erkeklerin beynini bozuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yapılan araştırmalar, seks hormonlarının gençlerde beyin gelişimini, yaşlılarda ise hafızayı etkilediğini ortaya çıkardı. Özellikle erkeklerde görülen otizm ve disleksi (okuduğunu anlama güçlüğü) gibi bozuklukların seks hormonlarından kaynaklandığı bildirildi. Kadınlarda ise ileri yaşlarda ortaya çıkan depresyon, korku ve yeme bozukluğu gibi problemlerin seks hormonlarıyla ilgili olduğu tespit edildi.

Araştırmalara göre seks hormonlarının erken harekete geçtiği erkeklerde kalıcı beyin bozuklukları oluşuyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu hayvanların yetişkinliğe geçiş sürecinde yüksek düzeyde testosteron salgıladığı belirlendi. Dişi farelere testosteron verildiğinde ise beyinlerinde geri dönüşü olmayan değişimler meydana geldi. Erkek farelerin testosteron salgılayan organları alındığı zaman ise dişi beyni geliştirdikleri tespit edildi. Bu deneyler sadece erkek organlarının yetişkinliğe geçişte seks hormonları salgıladığını, kadın organlarının ise daha geç östrojen salgılamaya başladığını gösteriyor.

Erkek ve kadın arasındaki bu fark nedeniyle, otizm, şizofreni ve disleksi gibi bozukluklar erkeklerde erken yaşlarda ortaya çıkıyor, kadınlar ise ancak ileri yaşlarda depresyon, panik hali ve yeme bozukluğu gibi problemlerle karşılaşıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!