Seçim 2 partili geleneği yıktı

Güncelleme Tarihi:

Seçim 2 partili geleneği yıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 23:41

İspanya’da önceki gün yapılan genel seçimlerde iki büyük parti geleneği yıkıldı. Öfkeliler hareketiyle siyasi harekete dönüşen Podemos (Yapabiliriz) üçüncü, liberal Ciudadanos (Yurttaşlar) dördüncü parti oldu. Halk Partisi (PP) iktidarı sürdürme çoğunluğunu yakalayamadı. Solcu partiler ile liberal parti PP’yi desteklemeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

EKONOMİK krizin etkili olduğu İspanya’da önceki gün yapılan parlamento ve kısmi senato seçimlerinde ülkede merkez sağ-merkez sol dengesine dayalı geleneksel iki partili sistem çöktü. Sosyalist Podemos ile iş çevrelerine yakın liberal Ciudadanos’ın performansı, ülkede merkez sağ Halk Partisi (PP) ile
merkez sol Sosyalist İşçi Partisi’ne (PSOE) dayalı dengeyi bozdu. 36.5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım oranı ise yüzde 73.2 oldu. Hiçbir parti tek başına hükümet kurmaya olanak tanıyacak çoğunluğa ulaşamadı. Hükümet kurmak için 350 üyeli mecliste, 176 vekile ihtiyaç var.

BİRİNCİLİK YETMEDİ
Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki iktidardaki muhafazakâr parti birinci olsa da 2011 seçimlerine göre 16.3 puan kaybederek yüzde 28.7’ye geriledi. Önceki seçimlerde 187 vekil kazanan PP, bu kez parlamentoda 123 vekil çıkarabildi. Merkez sol PSOE yüzde 22 oy alarak 90 vekil kazandı. Bu parti
2011 seçimlerine göre 6.8 puan kaybetti. Seçimde en büyük başarıyı geçen yılın mart ayında partileşen sosyalist Podemos (Yapabiliriz) gösterdi. Podemos katıldığı ilk genel seçimde yüzde 20.7 oranında oy alarak 69 vekil kazandı. Liberal çizgideki Ciudadanos (Yurttaşlar) seçimin diğer galibi oldu. İlk kez yarıştığı genel seçimde bu parti yüzde 13.9 oy alarak 40 vekil kazandı.

‘YENİ İSPANYA DOĞDU’
Başbakan balkon konuşmasında, “Hükümeti kurmaya çalışacağım. İspanya’nın istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var” dedi. Podemos’un lideri Iglesias ise “Bugün yeni bir İspanya doğdu. Bu zamana kadar gelen siyasi sistem bugün itibarıyla son bulmuştur” ifadesini kullandı. Podemos, Sosyalistler ve Ciudadanos, PP’yi desteklemeyeceklerini ilan ettiler.

Haberin Devamı

Seçim 2 partili geleneği yıktı


Katalonya'da bağımsızlık karşıtları önde bitirdi
İspanya’dan bağımsızlığını isteyen 7 milyon nüfuslu Katalonya’daki sonuçlar da ilgiyle takip edildi. Bağımsızlık karşıtı partiler PP, PSOE ve Ciudadanos bu bölgeden 30 vekil çıkardı. Bağımsızlık yanlısı ERC ve DL 17 vekil kazandı. Bağımsızlığı desteklemeyen ama bağımsızlık referandumuna onay veren Podemos, bu bölgeden 12 vekil çıkardı.

Haberin Devamı


Pablo Iglesias kimdir?
Pablo Iglesias (37), 2014’ten bu yana Podemos’un genel sekreterliğini yürütüyor. Annesi bir sendikanın avukatı; babası iş müfettişi ve emekli tarih öğretmeni olan genç liderin dedesi Manuel Iglesias ise faşist Franco rejimi sırasında ölüme mahkûm edilmişti. Ancak dede Iglesias, tüm suçlamalardan aklandığı için idam edilmedi. Iglesias, üniversitede öğretim üyeliği yaparken 2011’de ekonomik krize karşı patlak veren Öfkeliler protestolarıyla birlikte kendini siyasi sürecin içinde buldu. 2014’te sol bileşenlerle birlikte Podemos hareketini kurdu. Podemos, seçimler öncesinde kan kaybetmeye başlamıştı. Yorumculara göre, Iglesias’ın radikal solcu retoriği azaltması, sosyal medyayı daha etkin kullanması başarıyı getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!