Schrıefer: Türkiye' de basın özgürlüğü son 10 yılda ilerledi

Güncelleme Tarihi:

Schrıefer: Türkiye de basın özgürlüğü son 10 yılda ilerledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 09:50

ABD Kongresi'nde düzenlenen ve bazı ülkelerdeki basın özgürlüğünün elealındığı oturumda konuşan Freedom House (Özgürlük Evi) kuruluşunun yetkilisi Paula Schriefer, "Türkiye'debasın özgürlüğüne ilişkin halen süren kaygılara karşın, bu alanda son 10 yılda etkileyici bir ilerlemesağlandığını" belirtti.

Haberin Devamı

Oturum, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çerçevesinde ABD Kongresi'nde kurulu HelsinkiKomisyonu'nun Temsilciler Meclisi tarafındaki eşbaşkanı Demokrat milletvekili Alcee Hastings ve Senato tarafındaki eşbaşkanı Demokrat senatör Ben Cardin'in girişimiyle düzenlendi.

Oturumda, Rusya ve bazı başka eski Sovyet cumhuriyetlerinde basın özgürlüğüne getirilen sınırlamalar sert dille eleştirilirken, Türkiye'deki duruma da değinildi.

Dünyada basın özgürlüğünün ilerletilmesini amaçlayan Freedom House'un yetkilisi Schriefer, oturumdakikonuşmasının Türkiye'ye ilişkin bölümünde, "Türkiye'de çok sayıda özel televizyon ve radyo kanalının da yeraldığı canlı bir medyanın bulunduğunu" anlattı.

Schriefer, "Türkiye'de basın özgürlüğünü kısıtlayan en önemli unsurun, TCK'nın 301'inci maddesi olduğunu"savundu.
Paula Schriefer, "kuruluşunun her yıl dünya ülkelerinde basın özgürlüğünü not vererek değerlendirdiğini ve bu değerlendirmede puan ne kadar düşükse o ülkedeki durumun o kadar iyi olduğunu" hatırlattı.

Haberin Devamı

Schriefer, "Türkiye'de basın özgürlüğünün durumunun, 1996'da 74 kötü puanla en fazla kaygı veren ülkelerarasında olduğunu, ancak notun 2000'de 58'e, bu yıl da 49'a ilerlediğini" ifade etti.

Freedom House'un değerlendirmesinde puanı 0 ile 30 arasında olan ülkelerde basın "özgür," 31 ile 60 olan ülkelerde "kısmen özgür," 61'den yukarı olan ülkelerde de "özgür değil" şeklinde sınıflandırılıyor.

Schriefer, "49 puanla Türkiye'nin, basını kısmen özgür ülkeler arasında yer aldığına" dikkat çekti.
Son yıllardaki genel ilerlemeye karşın Türkiye, halen AGİT'te Gürcistan, Ukrayna, Bosna ve Makedonya gibiülkeler arasında yer alıyor. AGİT içinde basını en kötü durumdaki ülkeler arasında Özbekistan,Türkmenistan, Belarus, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan bulunuyor.

Helsinki Komisyonu eşbaşkanı senatör Cardin de oturumda dağıtılan açıklama metninde, bu yıl dünyadagazetecilere düzenlenen saldırılara değinirken, "Türkiye'de Hrant Dink'in trajik bir cinayete kurbangittiğini" belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!