Savunma Bakanlığı, Rus tanklarındaki Z ve V harflerinin anlamını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2022 15:08

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların başladığı günden beri en çok merak edilen konulardan biri Rus tanklarının ve askeri araçların üzerinde görülen harfler oldu. Günlerdir hakkında çeşitli teoriler ortaya atılan konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, tankların üzerinde yazılı olan ‘Z’ ve ‘V’ harflerinin ne anlama geldiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna’da kullandığı zırhlı araç, tank ve hava araçlarının üzerinde bulunan ve merak konusu olan ‘Z’ ve ‘V’ harflerinin ne anlama geldiği ortaya çıktı.

Birçok farklı kaynakta ve sosyal medyada sembollerle ilgili komplo teorisi üretilmeye devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı bu sembollerin anlamını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre ‘Z’ harfi ‘Zafer, ‘V’ harfi ise ‘Görev tamamlanacak’ anlamını taşıyor.

Birçok kaynak, ordunun batı kanadını temsil ettiği için “Zapad” kelimesinin baş harfi “Z”nin araçların üstüne yazılı olduğunu, ‘V’ harfinin ise doğu kanadını temsil ettiğini iddia etmişti.

Sosyal medyada yayılan ve haber sitelerine bile konu olan teoriler bunula da sınırlı kalmadı. Görüntüleri paylaşan İngiliz medyası bu gelişmeyi okurlarına 'Z Operasyonu' başlığı ile duyurdu.

Haberin Devamı

Açıklamalarda olası bir işgalde Rus uçaklarının hava hakimiyetine sahip olacağı ve bu işaretleme ile kendi birlikleri ile Ukrayna kuvvetlerini ayırt edebileceklerinin altı da çizilmişti.

Savunma Bakanlığı, Rus tanklarındaki Z ve V harflerinin anlamını açıkladı
FARKLI TEORİLER ORTAYA ATILDI

Araçların video görüntülerinde harfler ya kendi başına ya da beyaz bir üçgen, kare veya daire içine alınmış olarak görülüyordu. Her iki tarafında iki çizgi bulunan beyaz bir üçgen, kırmızı üçgenler, beyaz daireler, beyaz üçgenler ve beyaz eğik çizgiler gibi diğer semboller de bazı araçlarda görüldü.

Üstelik bu işaretler sadece tanklarda değil, aynı zamanda kamyonlarda ve amfibi araçlarda vardı.

En akla yatan teori bunların Rusya'nın kendi füzelerinden ya da bombalarından korunmak yani 'dost ateşini' engellemek için çizildiğiydi. Bazı yorumcular ise Z ya da V harflerinin bu araçlara girecekleri bölgeler belli oldun diye, bu yerleri temsilen çizildiğini iddia ediyordu.

Ukrayna ve Rus ordusunun benzer askeri araçlara sahip olduğuna dikkat çeken askeri kaynaklar, Rusya'nın bu adım kendi araçlarını belirlemek için kullandığını söylemişti.

Savunma Bakanlığı, Rus tanklarındaki Z ve V harflerinin anlamını açıkladı
Öne çıkan teorilerden bir tanesi de savaşta birlikte hareket eden Rusya ve Belarus araçlarını ayırmak için böyle bir yola başvurulduğuydu. Belarus ne kadar inkar etse de Rusya'ya askeri araç ve saldırılar için destek sağlıyor ve bu da Belarus’tan gelen birliklere “V”, Rus anavatanından gelen birliklere de “Z” işareti konulduğunu akla getiriyordu.

 

Haberin Devamı

SAVAŞTAN ÖNCE DE YAPMIŞLAR

2021 yılının nisan ayında manşetlere yansıyan bir başka haber de savaş başladıktan sonra bir kez daha gündeme geldi. O günlerde Ukrayna ile Rusya arasındaki Donbas krizi gündemdeydi ve Rusya'nın bölgeye askeri yığınak yapması sonrası bölgedeki tansiyon yükselmişti.

ABD Başkanı Biden'ın 'askeri varlığını sınırla' çağrısının üzerinde Rusya'dan gelen hamleyle sınır bölgesindeki Rus tanklarına beyaz çizgiler çekildiği görülmüştü.

O tarihte de 'Savaş boyası' olarak adlandırılan bu yöntem ile çatışma anında dost ve düşman birliklerinin daha kolay ayırt edilmesi hedefleniyor yorumları yapılmıştı.

Başka bir teoriye göre de Rusya, sınırdaki tanklarına 'savaş boyası' sürerek ABD'ye ve Ukrayna'ya 'savaşa hazırız' mesajı vererek meydan okuyordu. Bunun gerçekliği ise olayın üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden patlayan savaşla kanıtlanmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!