Savcı hangi sanık için kaç yıl ceza isteyecek

Güncelleme Tarihi:

Savcı hangi sanık için kaç yıl ceza isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 12:26

Sekizi Türkiye kökenli, 10 kişiyi öldüren neonazi terör örgütü NSU davasında, federal savcı mütalaayı okumaya başladı. Federal Savcılık sanıklar hakkında nasıl bir ceza isteyecek?

Haberin Devamı

ALMANYA’da Türk avına çıkan ve sekizi Türkiye kökenli 10 kişiyi öldürdükten sonra başarısız bir banka soygununda yakayı ele veren neonazi terör örgütü davasında sona gelindi. Dört yılı aşkın süren davada 373 duruşma yapıldı, 815 tanık dinlendi. NSU çetesinin elebaşı Beate Zschaepe’nin savunma avukatları davayı uzatmak için sürekli yeni dilekçeler verdi. Son olarak mahkemenin tespit ettiği bilirkişi raporuna karşı yeni bir bilirkişi raporu istedi. Yeni bilirkişi raporları hazırlandı. Mahkeme Başkanı Manfred Götzl, ‘mahkeme çok uzadı’ baskıları üzerine davayı hızlandırmak için düğmeye bastı. Mahkeme salı günü öğleden sonra Federal Savcılığın bugün mütalaasını okumaya başlayabileceğini duyurdu.

KURBAN AİLELERİ İÇİN ERTELENDİ

Bugün saat 09.00’da başlaması gereken duruşma saat 14.00’e ertelendi. Mahkeme dört yıldır artık her duruşmaya gelmekten yorulan kurban ailelerinin mütalaaya yetişebilmesi için saati erteledi. Federal Savcı’nın isteyeceği ceza, kurban aileleri için önemli.

Haberin Devamı

BEŞ GÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR

NSU’nun ilk kurbanı Enver Şimşek ailesinin müdahil avukatı Seda Başay Yıldız, “Mahkeme Başkanı’nın hızlıca mütalaaya başlanması kararı bizi de şaşırttı. Ama artık zamanı geldi. Biz, sanık avukatlarına, davayı uzatmaları yönünde yeni bir fırsat vermemek için mütalaaya başlanmasına ‘Evet’ dedik. Belki bazı kurban aileleri bugünkü duruşmaya gelemeyecek. Ama
mütalaanın beş gün sürmesi bekleniyor” dedi.

22 SAAT SÜRMESİ BEKLENİYOR

Federal Savcılığın mütalaası için 22 saat planlandı. Önce başsanık Beate Zschaepe hakkında mütalaa okunacak. Ardından diğer dört sanık hakkında mütalaaya başlanacak. Mütlaanın okunması böylece günler sürecek.

DOKUZ CİNAYETE YARDIMLA SUÇLANIYOR

NSU davasında baş sanık Beate Zschaepe, yakayı ele verince intihar eden Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’la 10 cinayet, 15 banka soygunu, iki bombalı terör saldırısı suçlarına ortaklık ve bir ağır kundaklama suçundan yargılanıyor. Zschaepe hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası bekleniyor.
İkinci sanık Ralf Wohlleben terör örgütüne cinayetlerde kullandığı Ceska tipi silahı temin ederek, dokuz cinayete yardımla suçlanıyor.
Üçüncü sanık Andre E. ise terör örgütüne yardım ve yataklık suçundan yargılanıyor. Andre E. dava boyunca hiç konuşmadı.
Dördüncü sanık Carsten S., cinayetlerde kullanılan Ceska silahı Ralf Wohlleben’den alıp üçlü terör çetesine teslim ettiğini itiraf etti. Carsten S., dokuz cinayete yardımdan yargılanıyor.
Beşinci sanık Holfer G. neonazi terör çetesine sahte belgeler tedarik etmek, yardım ve yataklıkla suçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!