Savaşın 5'inci gününde BM olağanüstü toplandı! Guterres Rusya'ya seslendi: Artık yeter

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2022 18:26

Olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'ya ateşkes çağrısı yaparak, "Bu şiddet kabul edilemez. Artık yeter. Askerler yeniden kışlalara dönmeli. Liderler barışa yönelik hareket etmeli. Siviller korunmalı. Uluslararası insan hakları hukuku işlemeli" dedi. Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa ise konuşmasında Putin'i 'Hitler'e benzeterek, "Putin nükleer güçleri geçirme emri verdi. Bu ne deliliktir. Kendini öldürmek istiyorsa Berlin'dekinin yaptığını yapması yeterli. 1945'te sığınakta o da bunu yapmıştı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Rusya'nın BM Daimi Temsilcilsi Vasili Nebenzya, Rusya'nın Ukrayna'nı işgal etmek gibi bir planı olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Olağanüstü toplanan BM Genel Kurulu'nda konuşan Antonio Guterres şunları söyledi:

* Ukrayna Hükümeti halka silah dağıttı. Yüz binlerce Ukraynalı ülkenin dışına kaçtı. Rusya saldırıları askeri üsleri hedef alsa da büyük ölçüde sivil altyapıların da hasar aldığına dair elimizde kayıplar var

GUTERRES'DEN RUSYA'YA ÇAĞRI

* Bu şiddet kabul edilemez. Artık yeter. Askerler yeniden kışlalara dönmeli. Liderler barışa yönelik hareket etmeli. Siviller korunmalı. Uluslararası insan hakları hukuku işlemeli. 

* Devam eden saldırılara karşı Kiev'in 3 milyon sakini, evlerinde sığınıyor. Ukrayna hükümeti halka silah dağıttı. Amaçlarıysa halktan destek almak. 100 binlerce Ukraynalı ülkenin dışına kaçtı.

"UKRAYNA'DA TRAJEDİ YAŞANIYOR"

* Sayın Başkan şu anda Ukrayna'da bir trajedi yaşanıyor ancak büyük bir bölge krizi var.

* Hiç bir şey nükleer silahların kullanılmasını meşrulaştıramaz. Mülteci sayıları her dakika hızla artıyor. Burada Ukrayna'nın komşularının gösterdiği şefkati memnuniyetle karşılıyoruz.

Haberin Devamı


* Komşu ülkelere ilerleyen haftalarda tüm desteğimizi vereceğiz. Cumartesi günü Zelenski ile görüştüm. BM'nin Ukrayna'yı halkı ile yalnız bırakmayacağını ilettim. Ukrayna'nın cephe hattındaki 2-3 milyon kişiye destek sağlıyorduk zaten. Burada kalmaya ve operasyonlarımızı sürdürmeye kararlıyız yardıma muhtaçlar için. Önce 20 milyon dolar devreye soktum. Kırılgan gruplara barınak, gıda ve içecek sağlayacak.

"TEK ÇÖZÜM BARIŞ"

* Uluslararası kamuoyuna bize destek vermesi için çağrı yapıyorum. İnsani destek çok önemlidir ancak bir çözüm değildir. Tek çözüm barış. Ukrayna'ya yapılanlar uluslararası hukuku zora sokuyor.

* Bu krizin etkileri dünyanın 4 bir yanında hissedilecek. Herkes BM ilkelerinin arkasında durmalı. Tüm meseleleri barışçıl yollarla çözmek. Şu anda müzakerelere arabuluculuk yapmaya çalışan tüm ülkelere çok teşekkür ediyorum.

* Şu anda iklim krizi ve salgın sonrası ekonomik toparlanma, ırk ve cinsiyet uçurumları kapatmak gibi çok zorluk var karşımızda. Birlikte çalışıp savaş belasını gidermeliyiz. Sorunları çözmeye çalışmalıyız daha da zora sokmaya değil.

Savaşın 5inci gününde BM olağanüstü toplandı Guterres Rusyaya seslendi: Artık yeter



2. Dünya Savaşı'na atıf yapan Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, hayatını kaybeden bir Rus askerinin bildirimini Rusça olarak aktardı. Kilitsa konuşmasında şunları ifade etti:

* "Anne artık Kırım'da değilim, artık eğitimde değilim. Sen neredesin o zaman? Baban sana bir paket gönderebilir miyim diye soruyor. Anne ben Ukrayna'dayım. Burada gerçek bir savaş var, korkuyorum. Biz tüm şehri bombalıyoruz. Sivilleri bile hedef alıyoruz. Bize bizi memnuniyetle karşılayacaklarını söylemişlerdi, ancak zırhlı araçlarımızın önüne atıyorlar kendilerini, bize faşist diyorlar. Anne bu çok zor."

Haberin Devamı

"ONLARCA ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ"

* Yüzlerce Ukraynalı da öldürüldü. Onlarca çocuk da öldürüldü. Bu liste uzuyor. Şunu düşünün. Bu öldürülen insanların yanınızda olduğunu. Büyük güçler jeopolitik ihtirasla hareket ediyor. Tam teşekküllü bir askeri harekat başlattılar. Ülkenin 4 bir yanından Rus askerleri sınırları aşıyor. Burada çok açık benzerlikler var. İkinci Dünya Savaşı'nın ilk açılış günlerine dönebiliriz. Rusya'nın da eylemleri aynı. Onlar da 80 yıl önce Ukrayna topraklarında aynı şeyi gütmüştü. 

"MÜZAKERELER SÜRERKEN BOMBADIRMANA DEVAM ETTİLER"

* Masum siviller öldürüldü, yaralananlar oldu. Tam sayıyı belirlemek çok zor. Müzakereler devam ederken bu bombardıman yapıldı. Rus orduları, Harkiv'de yerleşim yerlerini hedef aldı. Masum siviller öldürüldü, yaralananlar oldu. Tam sayıyı belirlemek çok zor. Müzakereler devam ederken bu bombardıman yapıldı.

Haberin Devamı


PUTİN'E 'HİTLER' BENZETMESİ

* Burada özel bir oturum yapmak zorunda kaldık. Putin nükleer güçleri geçirme emri verdi. Bu ne deliliktir. Kendini öldürmek istiyorsa Berlin'dekinin yaptığını yapması yeterli. 1945'te sığınakta o da bunu yapmıştı. Rusya elindeki tüm askeri gücü kullanıyor. Şu an rezerv güçlerini de Ukrayna'ya göndermeye başladı. Rusya'nn füzeleri şu anda altyapıyı hedef alıyor. Radyoaktif atık temizleme yerini hedef aldılar Kiev'de. Havayolları, köprüler, su depoları bunların hepsi vuruluyor. Rus güçleri Çernobil nükleeri ele geçirdi. Karadeniz'de savaş gemileri bilerek sivil gemileri vurdu. Bunlar deniz hukukunun bariz ihlalleridir. Bu gemilerden birin de Rus mürettebatı vardı üstelik.

16'SI ÇOCUK 350 KİŞİ HAYATII KAYBETTİ

* Rus ordusu ambulanslara bile saldırdı. Sumi'de Rus tanklar içi insan dolu otobüsü vurdu. Bugün itibarıyla 16'sı çocuk 350 kişi hayatını kaybetti. İki bin 14 Ukraynalı ise yaralandı. Ve bu sayı artıyor. Rus ordusu asker kaybediyor. Beş binden fazla asker kaybettiler. Şu an Ukrayna'da yaşananlar zaten güvenlik ve insani kriz olarak hepinize sirayet etti. En başta Avrupa'da kendini gösterdi. Diğer bölgelerde de kendini gösterecektir. Yok oluş ile karşı karşı karşıyayız. Bu olmamalı. Eğer Ukrayna kalmazsa BM'de hayatta kalmaz. Eğer Ukrayna ayakta kalmazsa demokrasi ölürse hiçbirimiz şaşıramayız. Rus temsilcisi birazdan açıklama yapacak. Putin elinden gelen her şeyi yaptı. Ve BM'deki varlığını gayriresmi hale getirecek. BM'deki Rus varlığı acaba en başından beri meşru olmuş muydu?

Savaşın 5inci gününde BM olağanüstü toplandı Guterres Rusyaya seslendi: Artık yeter


Haberin Devamı

* Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, mevcut durumdan Ukrayna'yı sorumlu tutarak, asıl saldırganın Ukrayna olduğunu iddia etti. Nebenzya, "Son günlerde Ukrayna sorunu küresel bir manşet olurken aynı zamanda Rus eylemleri küresel olarak çarpıtılıyor, haber kaynakları ve sosyal medyanın bunları yaymasıyla inanılmaz sahtekarlıkların sayısı artıyor" dedi.

* Nebenzya, "Mevcut krizin kökü, Ukrayna'nın kendi eyleminde yatmaktadır. Ukrayna yıllarca Minsk Anlaşması'ndaki doğrudan etkisini sabote etti ve sular altında bıraktı" ifadelerini kullandı.

* Nebenzya, "Kısa bir süre önce Kiev'de 2015'te imzaladıkları anlaşmayı yeniden gözden geçirecekleri ve buna uyacakları yönünde bir umut vardı. Bunun için doğrudan diyalog gerekliydi ancak Donbass ve Luhansk yönetimlerinden gelen son teyitlere göre Ukrayna'nın diyaloğa girmek istemediği ve Minsk Anlaşması'nda belirtildiği gibi Donbass'a özel statü vermek için adım atmak istemediği belliydi" dedi.

* Saldırgan eylemleri ilk olarak Ukrayna'nın başlattığını iddia eden Nebenzya, "Ukrayna'nın şubat ayında Donbass halkına yönelik saldırganlığı durmadı, aslında önce onlar kışkırttı" ifadelerini kullandı.

"RUSYA KENDİNİ SAVUNMA HAKKINI KULLANIYOR"

* Nebenzya, "Son zamanlarda bir dizi devlet tarafından aktif olarak silahlandırılan ve kışkırtılan Ukrayna otoritesi, batılı sponsorların desteğiyle Donbass sorununu askeri olarak çözebilecekleri yanılgısındaydı" dedi. Nebenzya, "Bu, bizi Donbass sakinlerinin daha fazla acı çekmesine artık izin verme hakkımız olmadığı konusunda kesinlikle ikna etti. Sonuç olarak Donbass ve Luhanks halkını hedef alan tehdidin devam etmesi, sorunun Minsk operasyonu kapsamında ele alınmaması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Donbass'ta özel bir askeri operasyon yapılmasına karar verdi" ifadelerini kullandı.

* "8 yıldır Kiev rejimi tarafından eziyete ve soykırıma maruz kalan insanları korumaya, Ukrayna'nın askerden arındırılmasına ve nazileştirilmemesine ihtiyaç var" diyen Nebenzya, Rusya sakinleri de dahil olmak üzere Rusya'nın suçlulardan hesap sormaya çalıştığını sözlerine ekledi.

* Batılı ülkelerin Ukrayna'ya sayısız silah yardımı yaptığını söyleyen Nebenzya, "Rusya, nükleer silaha erişmeye çalışan bir rejime karşı kendini savunma hakkını kullanıyor" dedi.

Haberin Devamı

"UKRAYNA'NIN NATO'YA KATILMASI RUSYA İÇİN KIRMIZI BİR ÇİZGİDİR"

* Nebenzya, "Ukrayna'da 2014'te milliyetçi ve radikallerin iktidarı ele geçirmesinin bir sonucu olarak Kiev'de acımasız bir anayasaya aykırı darbe oldu. Politikaları Ukrayna'da Rusya karşıtı bir duygu oluşturmak ve NATO'ya katılmaktı. Bizim için Ukrayna'nın NATO'ya katılması kırmızı bir çizgidir. Her şeyden önce askeri ve stratejik düzeyde NATO altyapısının o ülkede konuşlandırılması, bizi karşılık olarak önlem almaya zorlayacaktır. Bu da bizi bu nedenle çatışmanın eşiğine getirdi" ifadelerini kullandı.

Aralık 2021'de Rusya'nın güvenlik güvencesi sağlanması için ABD ve NATO'ya bir anlaşma önerdiğini ancak teklifin ABD ve NATO temsilcileri tarafından reddedildiğini söyleyen Nebenzya, "Ukrayna krizini çözmek için buradaki kilit rol, BM Güvenlik Konseyi tarafından oynanmalıdır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!