Sarkozy: Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy: Türkiyenin Avrupada yeri yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 23:23

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği'ne katılmak isteyen ülkelerle ilgili Fransa'nın oyunu belirleyen referandum yapma zorunluluğunu kaldırmak konusunda henüz kararını vermediğini söyledi.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı, bu akşam TF1 ve France 2 kanallarının ortak yayınına katıldı. Fransızların büyük bir ilgiyle izlediği konuşmada, sunucuların ülkenin sorunlarıyla ilgili olarak kendisine yönelttiği soruları yanıtlayan Nicolas Sarkozy, son haftalarda sıkça eleştirilen ekonomi ve göçmen politikalarını savundu.

‘İŞE DAHA FAZLA MEMUR ALAMAYIZ’

Devlet memurluğu konusunda lanse edecekleri yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulunan Sarkozy, “Fransız halkına açıkça söyleyeyim, daha fazla sayıda memuru işe almamız mümkün değil. Çünkü bu konuda limitimizi çoktan aştık” dedi. ‘Daha az sayıda memur, daha çok kazanan memurlar’ anlayışında olduklarını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, fazla mesai yapmak isteyenleri, bu mesailerinden ötürü vergiye tabi tutmayarak insanların satın alım gücünü yükselteceklerini belirtti. Fransa'da vergi kaçakçılığı başta olmak üzere farklı yöntemlerle yılda 30 milyar Euro yolsuzluk yapıldığına dikkat çeken Sarkozy, Başbakan François Fillon'dan bu konuda çok daha sıkı politikalar uygulamasını istediğini söyledi. Sarkozy, yılda yüzde 2,5 - 3 oranında bir büyümeyle Fransız ekonomisini kurtaracaklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

‘KAÇ GÖÇMEN KABUL EDECEĞİMİZİ ÖNCEDEN KARARLAŞTIRMALIYIZ’

Sık sık tartışılan göçmen politikalarına da değinen Nicolas Sarkozy, Fransa'nın yılda kaç göçmen kabul edeceğinin her yıl Meclis'te önceden belirlenmesi gerektiği düşüncesine katılıp katılmadığı şeklindeki soruyu, “Evet, kesinlikle katılıyorum. Hatta kaç tane göçmeni, hangi alanlarda istihdam edeceğimizi öngörüp alacağımızı kararlaştırarak hareket etmeliyiz” şeklinde yanıtladı. Halihazırda, Fransa'da yaşayan göçmenlerin, ailelerini de yanlarına alma başvurularında, DNA testine tabi tutulmalarını öngören ve dün gece Ulusal Meclis'ten geçen yasayı da savunan Sarkozy, “Bu uygulama, Avrupa'nın 11 ülkesinde var. Bizde bunun adının bile anılmasının böylesi büyük bir skandal yaratmasına inanamıyorum” dedi.

‘REFERANDUM KONUSUNDAKİ KARARIMI HENÜZ VERMEDİM’

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda fikrinin değişmediğini ve değişmeyeceğini vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, “Türkiye'nin AB'de yeri yok. Çünkü Türkiye bir Küçük Asya ülkesi” dedi. Sarkozy, Türkiye'nin imtiyazlı üyeliği yönündeki görüşünü yinelerken, AB'ye katılım göstermek isteyen ülkeler hakkında Fransa'nın oyunun belirlenmesinden önce yapılması Anayasal zorunluluk olan referandumu kaldırma tartışmalarını henüz izlediğini belirterek, “Bu konuyla ilgili son kararımı, kurumsal reformlarla ilgili çalışmalar yapan komisyonun raporunu gördükten sonra vereceğim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

SEGELONE'E DESTEK ÇIKTI

Öte yandan Sarkozy, birkaç ay öncesine kadar en büyük rakibi olan Sege'lone Royal'e de destek çıktı. Nicolas Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı genel seçimlerinde, kendisiyle yarışan Sosyalist Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Royal için “Bence, son derece cesur bir politikacı” ifadesini kullanırken, Royal'in partisinde kendisine yönelik olarak yapılan ağır eleştirileri hoş bulmadığını belirterek, “Royal'a hiçbir zaman saldırmadım. Ona saldıranlar bence yanlış yapıyorlar. Sosyalist Parti'nin tartışma ortamının böyle saldırganca olmasını son derece üzücü buluyorum” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!