Sarhoşmuş

Güncelleme Tarihi:

Sarhoşmuş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2001 00:00


Haberin Devamı

Katil Prens için ‘dut GİBİYDİ’ savunması

Tüm dünyada büyük şok yaratan Nepal'deki saray katliamı sırasında Veliaht Prens Dipendra'nın 316 promil alkolle dut gibi sarhoş olduğu iddia edildi. İngiliz basınında bu tür haberler çıkarken, Prens'in amcası Gyyanendra da ilginç bir savunma yaptı. Amca'ya göre katliam, Veliaht Prens Dipendra'nın elindeki yarı otomatik silahın ‘‘yanlışlıkla’’ ateş alması sonucu meydana geldi. Yunan tragedyalarını andıran korkunç olayla ilgili gülünç açıklamanın sahibi olan yeni Kral Naibi Prens Gyanendra, halktan kendisine destek istemeyi ihmal etmedi. Sevdiği kızla evlenmesine izin verilmedi diye kral babasıyla birlikte annesi ve kardeşleri de dahil kraliyet ailesinin sekiz üyesini ortadan kaldıran Veliaht Prens Dipendra'nın amcası olan Kral Naibi Gyanendra devlet radyosundan yaptığı konuşmada, cuma gecesi sarayda meydana gelen olayı ‘‘elim bir kaza’’ diye niteledi.

SORUŞTURMA YOK

Aile üyelerini yemek masasında kurşuna dizdikten sonra intihara kalkışan Dipendra'nın koma halinde olduğunu belirten amca Gyanendra, ‘‘Kendisi görevi yürütecek durumda değil. Ulusun sorumluluğu bendedir. Nepal halkının bana destek vereceğini umut ediyorum. Yeni kralın da bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyorum’’ dedi. Hint asıllı Devyani Rana ile evlenmesine karşı çıkıldığı için çılgına dönen Dipendra, şu anda yaşam destek makinesine bağlı durumda. Olaydan sonra yeni kral ilan edilen Dipendra'nın katliam sırasında aşırı derecede sarhoş olduğu belirtiliyor. Yeni kral Dipendra yaşam mücadelesinden galip çıkarsa, katil olduğu halde tahta geçecek. Çünkü anayasaya göre veliaht prens hakkında soruşturma açılamıyor. Gözlemciler şu anda ülkedeki şok ve yas nedeniyle durumun sakin olduğunu, ancak sarayda yaşanan olayla ilgili soru işaretlerinin yakın gelecekte toplumsal kargaşaya yol açabileceğini belirtiyor.

KIZ KAYIP

Veliaht Prens Dipendra'nın 11 can aldığı saray trajedisinin kilit kahramanı olan ve 20'li yaşlarda olduğu belirtilen Devyani Rana katliamdan sonra kayıplara karıştı. Çok yakın akrabaları Hindistan siyasetinin önemli kademelerinden bulunan Devyani Rana'nın önceki gün güvenliğini sağlamak amacıyla Katmandu'dan gizlice Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye uçtuğu iddia ediliyor. Hint kanı taşımasının yanı sıra Hindistan'da güçlü siyasi bağlantıları olması nedeniyle de Nepal kraliyet ailesi tarafından istenmeyen Rana'nın amcası Madhav Rao Scindia, Hindistan'da ana muhalefette bulunan Kongre Partisi'nin lideri. Rana'nın halası Vasundra Raje Scindia ise Hint kabinesinde alt düzey bakan olarak görev yapıyor.

316 promil cinayet sınırı

Nepal Prensi Dipendra'nın hemen tüm hanedanı yokeden silahlı saldırısıyla başlayan tartışmalar ilginç bir bilginin ortaya çıkmasına yolaçtı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi'nden bir uzman ‘‘Alkollü bir kişinin cinnet sınırı, yani tamamen bilinçdışı saldırganlıklar sergilediği promil miktarı nedir?’’ sorusuna ‘‘316 promil’’ gibi kesin ve küsuratlı bir yanıt verdi. Öte yandan bir başka yetkili de ‘‘Bir insanın alkol aldıktan sonra kendini kaybetmesi, özellikle de cinayet işlemesi için belirli bir alkol miktarı yoktur. Bu daha çok insanın bünyesine ve alkole alışkanlığına bağlıdır. Çok zayıf görünen bir insan eğer alkole alışıksa 400 promilin üstünde alkol alsa bile kendini kaybetmeyebilir. ’’

Naib amca monarşi yanlısı

Nepal Naibi Gyanendra'nın tahtı yeğenine bırakmak niyetinde olmadığı ve mutlak monarşiden yana olduğu belirtiliyor. Öldürülen Kral Birendra 1990 yılında mutlak yetkilerini terkederek, ülkenin parlamenter demokrasiye geçişini sağlamıştı. Ancak yeni Kral Naibi'nin parlamentoya karşı olduğu, bu nedenle de ülkedeki parlamenter demokrasinin tehlikede olduğu belirtiliyor.

Yas tıraşı

Saraydaki kanlı tradeji nedeniyle derinden sarsılan Nepalliler, gelenekler uyarınca yas nedeniyle kafalarını kazıttılar. Katmandu'daki kraliyet sarayında açılan deftere duygularını yazmak isteyen halk uzun kuyruklar oluşturdu. Oğulları tarafından öldürülen Kral Birendra ile Kraliçe Aishwarya'nın resmi Katmandu'da bir caddeye yerleştirildi. Çok sevdikleri kral ve kraliçenin yasını tutan halk, resmin önünde saygı duruşunda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!