Şarboncunun şok intiharı

Güncelleme Tarihi:

Şarboncunun şok intiharı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2008 00:00

ABD’de 11 Eylül sonrasındaki şarbon vakalarını soruşturan Bruce Ivins adlı biyolojik silah uzmanı, aşırı dozda ilaç alarak intihar etti. Çünkü Ivins’in, şarbon saldırılarını yapan kişi olduğu ortaya çıkmıştı. Önümüzdeki hafta bu suçlama, kamuoyuna resmen açıklanacaktı.

2001 yılında ABD’de meydana gelen şarbon saldırıyla ilgili soruşturmada uzman olarak görev alan, hükümetin biyolojik silahlar uzmanı Bruce Ivins, saldırıları kendisinin düzenlediği ortaya çıkınca intihar etti. Geçen salı günü öldüğü bildirilen bilim adamının hakkında resmen dava açılacağını öğrendikten sonra aşırı dozda ilaç alarak canına kıydığı sanılıyor.

18 yıldır ABD’nin Maryland eyaletinin Fort Detrick kentindeki biyolojik savunma laboratuvarlarında çalışan ve aşı deneyleri için şarbon formülleri hazırlayan Bruce E. Ivins’in (62), şarbonlu saldırılarından dolayı suçlandığı kamuoyuna açıklanmadı. Ancak eski meslektaşları arasında gerçekleşen e-mail yazışmalarında, Ivins’e hakkında yakında dava açılacağının söylendiği ve kendisinin depresyon tedavisi gördüğü, intihardan söz ettiği ifadeleri yer alıyor.

Beş kişi ölmüştü

11 Eylül saldırılarından birkaç hafta sonra New York ve Florida’daki basın kuruluşlarına ve ABD temsilciler meclisi ve senato üyelerine mektuplarla gönderilen şarbon tozlarını soluyan 5 kişi ölmüş, 17 kişi hastalanmıştı. Washington’daki bir senatörün bürosuna gönderilen zarflardaki şarbon tozlarının incelenmesiyle Ivins bizzat ilgilenmişti. ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın olaylarla ilgili açtığı soruşturma, süreç içinde Ivins’in çalıştığı laboratuvar üzerinde yoğunlaştı ve burada çalışan bilimadamları sorgulandı.

Bir ay önce hükümet şarbon saldırılarıyla ilgili haksız yere suçlanan Steven Hatfill adlı bir başka bilim adamına 6 milyon dolar tazminat ödedi. Sonra soruşturma Ivins’e odaklandı, ailesi ve çalışma arkadaşları sorgulandı. Ivins’in "hassas bölgelere" erişimi kısıtlandı. Los Angeles Times’a göre Ivins, Eylül ayında istifaya zorlanacaktı. Kardeşi Thomas Ivins, ağabeyinin intiharına şaşırmadığını söyledi. Thomas, "Federallerin baskısı altında ezilmeye başlamıştı. FBI ajanları geçen yıl Ohio’ya kadar gelerek beni sorguya çektiler. Ben de ağabeyimin kişiliği konusunda bülbül gibi öttüm" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!