Şarap terörizmi

Güncelleme Tarihi:

Şarap terörizmi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 00:00

Dünyanın en büyük şarapçılık bölgesi Languedoc-Rousillon’daki bazı üreticiler, şarap fiyatlarının düşüp maliyetlerin hızla yükselmesi üzerine büyük zararlara uğrayınca, Fransız hükümetinin dikkatini çekmek amacıyla bombalı eylemler yapmaya başladılar.

AYRILIKÇI terör, dinci terör, anarşist terör derken, bir de "şarap teröristleri" çıktı. Amerikan TIME Dergisi’nin haberine göre, üretim hacmi bakımından dünyanın en büyük şarapçılık bölgesi olan Fransa’nın Languedoc-Rousillon bölgesinde bir grup şarapçı, bozulan ekonomik durumları yüzünden terör eylemlerine bel bağladı.

Fransız polisi, 26 Temmuz’da bir çiftlik evinde meydana gelen patlama üzerine asma bahçeleriyle bezeli bu bölgeye gitti. Çiftlik sahibi Jerome Soulere’nin, bomba üretmeye çalışırken yanlışlıkla patlamaya neden olduğu ortaya çıktı. Yasadışı patlayıcı imal etmek ve bulundurmak suçlamasıyla tutuklanan 34 yaşındaki şarap üreticisi Soulere’nin kaldırıldığı hastanede ettiği itiraflar, ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı.

Bağların Ergenekon’u

Soulere, tam iki yıl önce komşu köydeki vergi dairesini bombaladığını ve ertesi gün Fransa Bisiklet Turu güzergahına da bir bomba yerleştirdiğini, ancak bu patlayıcının infilak etmediğini itiraf etti. Buzdağının görünen ucu olan itiraflar, bir yeraltı örgütünü de ortaya çıkardı.

Son üç yıldır ithal şarapların ve aşırı üretimin etkisiyle ürün fiyatlarının düşürmesi ve bir de üstüne hızla artan yakıt fiyatları, bölgedeki üreticileri patlamanın eşiğine getirmişti. Bunun üzerine yerel üreticiler kısaca "CRAV" diye anılan Bağcılık Eylemi Bölgesel Komitesi’ni kurdular. Komite, son üç yılda düzenlediği bir dizi terör saldırısıyla dikkat çekmeye ve fiyatları yükseltmeye çalıştı.

Perde arkası destek

Bölgedeki şarap üreticileri, kamuoyuna yaptıkları açıklamada, bu grubun şiddete karışmasını kınasa da, hedeflerine perde arkasından tam destek veriyor. ABD, Güney Amerika, Avustralya, İspanya ve İtalya’dan ithal edilen şaraplar nedeniyle son yıllarda gelirlerinin yarıya yarıya düştüğünü savunan Fransız şarap üreticileri, "Hızla küreselleşen piyasaya karşı devlet bizi korusun" diyor.

Aksi halde ne mi olacak? CRAV üyesi "şarap teröristi" Soulere’nin avukatı şöyle yanıtlıyor: "Liderlerimizin akıllı uslu konuşan insanları dinlemediği bir ülkede yaşıyoruz. Ama kendilerine başka hiçbir seçenek bırakmayanları dinliyorlar. Bazıları için bir bomba atmak, bir soru sormaktır."

İşte eylemleri

2005 yılında kurulan Fransız Bağcılık Eylemi Bölgesel Komitesi’nin bazı eylemleri şöyle:

Kamu binası ve özel binalara, süpermarketlere, ucuz ithal şarap taşıyan tankerlere ve fiyatları düşürdüğü iddia edilen diğer üreticilere bombalı saldırılar düzenleniyor.

Narbonne’da bir bağa geçen yıl 450 bin dolar hasara neden olan vandalizm saldırısı düzenlenirken, 500 bin litre şarap toprağa döküldü.

Sadece bu yılın mayıs ayında, 10 gün içinde üç mülke yönelik "komando operasyonları" yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye gönderilen videoda, "Üreticilere yardım et, yoksa kan akacak" uyarısı yapıldı.

Şarapstar

İNGİLİZ The Independent Gazetesi, şarapçılığın yeni süperstarını tanıttı: Sovyetler Birliği’nden ABD’ye göçen bir ailenin oğlu olan Gary Vaynerchuk, 32 yaşında dünyanın en ünlü şarap eksperlerinden biri oldu. Hürriyet

"Youtube neslinin ilk büyük şarap eleştirmeni" diye tanıtılan Vaynerchuk’un kendi internet sitesinden yayımladığı haftalık videoların, 80 bin düzenli izleyicisi var. Vaynerchuk, bazı televizyonların ortak yayına başladığı "The Thunder Show" adlı internet programında, her hafta ayrı bir şarabı tadıp yorumlar yapıyor. Fanatik takipçilerine, "Vaynyak" deniyor.

"Gary Vaynerchuk’un 101 Şarabı" adlı kitabı, Amazon.com’un gıda kategorisinde en çok satılan eser olunca, genç şarap eksperi bir anda Amerikan medyasının gündemine oturdu. Renkli karakteri, esprileri ve açık sözlülüğü sayesinde her gün bir başka televizyon programının konuğu oluyor. Vaynerchuk, amacının "şarap endüstrisini değiştirmek" olduğunu söylüyor. "Şarabı kitlelere tanıtmanın peşindeyim" diyen Vaynerchuk, herkesin kendisini eğiterek iyi bir şarap eksperi olabileceğini savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!