Şap vakası büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Şap vakası büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiltere'de şap vakalarının görüldüğüçiftlik sayısı 323'e yükselirken, Hayvancılık bakanlığı yetkilileri salgının tümüyle ortadan kalkması ve virüsün etkilerinin silinmesinin en az 12 hafta alabileceğine dikkati çekti.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ayrıca, yaşanan şap salgınının en son 1967 yılında yaşanan salgından çok daha büyük olduğunu belirtirken, hastalığın yenilebilmesi için herkesten üzerine düşen fedakarlığı yapmasını istediler.

Bu arada, yaşanan salgının ekonomiye getirdiği yükün ise 9 milyar sterlin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının imha edilmesi düşünülen yarım milyonu aşkın sağlıklı hayvanın da öldürülmesi halinde, katlanacağı belirtiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'DE ŞAP HASTALIĞI

Körfez bölgesinin en büyük et ithalatçısı Suudi Arabistan'da 420 şap hastalığı vakası tespit edildiği öne sürüldü. El İktisadiye gazetesi, Katif bölgesindeki çiftçilere dayandırdığıhaberinde, şap hastalığının çiftlik hayvanlarını 6 Mart'tan itibaren etkilemeye başladığını ve 420 şap vakasının tespit edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Gazetenin haberinde, 120 hayvanın itlaf edildiği belirtilirken diğerlerinin akıbeti hakkında bilgi verilmedi. Bu aradammer, dün yaptığı açıklamada, Riyad ve Medine civarıyla Doğu eyaletinde 10 vaka bulunduğunu açıkladı. Muammer, hastalığın yayılmasını engellemek için her türlü önlemi aldıklarını söyledi.

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınlanan ''Gulf News''gazetesi, şap hastalığının bu ülkede yayılmasını engellemeye yönelik çabalar çerçevesinde şap görülen 151 hayvanın itlaf edildiğini aktardı.

ŞİMDİ DE ''KUDUZ YARASA'' BELASI

Avrupa ülkeleri deli dana ve şap hastalığı salgınlarıyla mücadele ederken, Meksika çiftçilerinin başlarının da ''kuduz yarasalarla'' belada olduğu bildirildi. Meksikalı yetkililerin, ülkenin uluslararası alanda paniğe sebep olan şap ve deli dana hastalıklarından etkilenmediğini ifade etmelerine karşın gazeteler, Guerrero eyaletinin Xaltianguis kasabasının kuduz yarasaların saldırısına uğradığını haber verdiler.

Yarasaların hayvan sürülealdırdığına dikkati çeken basın, koyun ve ineklerin de kuduza yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarını yazdı. Xaltianguis kasabasındaki hayvan yetiştiricileri, ''12 bin baş hayvanın kuduz yarasaların tehdidi altında bulunduğunu ve şimdiye kadar en az 30 hayvanın kuduzdan öldüğünü'' ifade ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!