Şap hastalığı küresel tehdit oluyor

Güncelleme Tarihi:

Şap hastalığı küresel tehdit oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2001 00:00


Haberin Devamı

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şap hastalığının küresel bir tehdit haline geldiği uyarısında bulundu. FAO'nun veterinerlik bölümü başkanı Yves Chaneau, uluslararası ticaret, turizm, hayvan ve hayvan ürünleri hareketleri nedeniyle hiçbir ülkenin şap hastalığı açışından güvende olmadığını kaydetti.

Şap hastalığına yol açan virüsün çok bulaşıcı ve öldürücü olduğunubelirten Chaneau, hastalığın bulaşması açısından en fazla tehdit altında bulunan ülkelere de, hastalığın görüldüğü ülkelerden gelen araçların sınırlarda denetlenmesi ve buralardan gelenlerin yanlarındakiler ile uçak ve gemilerdeki atıklar da dahil bütün yiyecekmaddelerinin sıkı kontrolden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

ABD Avrupadan gelen yolcuları dezanfekte ediyor

Şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla Avrupa ülkelerinden et alımını yasaklayanABD, şimdi de Avrupa'dan hava yoluyla gelen yolcuları dezenfekte etmeye başladı. İlk olarak Washington'daki Dulles Havalimanı'nda başlatılan uygulamada, Avrupa ülkelerinden gelen yolcuların ayakkabı ve bagajlarıdezenfekte edilirken, kendilerine, ''ABD'ye ulaşmadan önce Avrupa'da hayvan çiftliklerinde bulunup bulunmadıkları'' soruluyor. Bu soruya ''Evet'' yanıtını veren yolcuların üzerlerindeki giysiler de dezenfekte ediliyor.

Haberin Devamı

Bu arada, ABD'ye gelen yolculara uygulanan yiyecek getirme yasağının daha sıkı şekilde uygulanmaya başladığı görüldü. Gümrüklerdeki kontrollere ve dezenfekte edilmeye karşı çıkan yolcular ve soruları yanlış yanıtlayanlara bin dolar ceza verileceği açıklandı.

Yeni uygulama yüzünden havalimanlarındaki pasaport ve gümrük noktalarında olağanüstü uzun kuyruklar oluştu. ABD'de 1929 yılından bu yana görülmeyen ve kolayca bulaştığı bilinen şap hastalığının ülkeye girmemesi için Washington yönetimi çoksıkı önlemler alacağını duyurmuştu.

Çitçi intiharları başladı, kapatılan çiftlik sayısı 234

İngiltere'de şap vakalarının sayısının 234'e çıktığı, krizden en çok etkilenen kesim olan çiftçiler arasında intiharların başladığı bildirildi. Psikologların intiharlar olabileceği yönünde dün yaptıkları uyarının hemen ardından, bir çiftçinin kendisini asarak öldürdüğü açıklandı. Daha önce deli dana krizi nedeniyle bunalıma girdiği belirtilen 54 yaşındaki Brian Oakley'in bu ikinci krizin ardından ''Uçurumun kenarına itildik'' dedikten sonra yaşamına son verdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Polisin de çiftçilerin ellerindeki silahları ''intiharların artması kaygısıyla'' toplamaya başladığı haber verildi. Kuzulamak üzere olan 500 bin koyunun kaderiyle ilgili kararını bugün verecek olan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, söz konusu hayvanlardan en az 100 bininin, hastalık virüsüyle temas olasılığı göz önüne alınarak imha edileceğine dikkat çekiyor.

Kendisine ait çiftlikleri de bulunan Prens Charles, krizden etkilenen çiftçilere 720 bin dolar tutarında para yardımında bulunacağını açıklamıştı.

Seçimler yapılacak

Bu arada, çiftçiler, hayvan tüccarları ve benzeri kesimleri kapsayan geniş bir kitle tarafından 3 Mayıs'ta yapılacak genel ve yerel seçimleri ertelemeye davet edilen hükümet, seçimleri bu tarihte yapmakta ısrarcı davranıyor.

''Rüzgarı arkasına aldığını'' düşünen ve bir dönem daha tek başınaiktidar şansını yakalamakta kararlı görünen Başbakan Tony Blair'in, şu ana kadar 132 bin hayvanın imha edildiği, yaklaşık 60 bininin ise imhasına hazırlanıldığı bir dönemde seçime gitme isteği kendi danışmanları tarafından bile doğru bulunmuyor.

Haberin Devamı

Prens Charles'tan çifçilere yardım

İngiltere'de şap hastalığı etkisini sürdürürken, Prens Charles krizden etkilenen çiftçilere 720 bin dolar tutarında para yardımında bulunacağını açıkladı. Prens Charles, yaptığı açıklamada, bu yardımın dağıtılmak üzere 6 yardım kuruluşu arasında paylaştırılacağını kaydederek, ''İngiltere'deşu anda birçok çiftçi ümitsiz bir durumla karşı karşıya bulunmaktadır ve bu duruma karşı mücadele etmektedir'' dedi.

''Krizin çiftçilerde strese neden olduğunu'' belirten Prens Charles, ''bu stresin intihar riskini de beraberinde getirdiğini'' kaydetti. Bu arada, İngiltere'de şap hastalığı görülen çiftlik sayısının 231'e yükseldiği açıklandı.

Portekiz'de iki hayvan itlaf edildi

Haberin Devamı

Öte yandan, Portekiz'de şap hastalığı antikoru görülen iki sığır önlem olarak itlaf edildi. Tarım Bakanı Luis Capoulas Santos, itlaf edilen bu iki sığırda bulunan antikorun, bu sığırların şap hastalığına yakalandığını göstermediğini, ''bu konuda en ufak bir riski dahi gözardı edemeyeceklerini'' kaydetti.

AB Parlamentosu daha çok çaba sarf edilmesi çağrısı

AB parlamentosunda şap hastalığının yayılmasının önlenmesi için daha çok çaba sarfedilmesi ve önlem alınması çağrısında bulunuldu. AB'nin üst düzey sağlık yetkilileri, parlamentonun konuyla ilgili acil oturumunda yaptıkları konuşmalarda, AB'nin hastalığın yayılmasının önlenmesi için elinden gelen herşeyi yapmakta olduğunu ancak salgının henüz kontrol altına alınamadığına dikkat çektiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!