Şap hastalığı endişesi yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Şap hastalığı endişesi yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


AB Komisyonu, şap hastalığı salgınının sadece İngiltere'nin değil, tüm AB'nin sorunu olduğunu ve alınan önlemlerin kapsamının giderek geliştirildiğini açıkladı.
Haberin Devamı

Yürütme organı Komisyon'un basın sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında yaptıkları açıklamalarda, Belçika ve Fransa'da da şap mikrobu teşhis edilmesi ''olasılığından'' söz ettiler ve başlayan haftanın çok önemli olduğunu, salgının İngiltere'den kıtaya sıçrayıp sıçramadığının bu hafta ortaya çıkacağını belirttiler.

AB Veteriner Komistesi'nin, bu hafta gelişmeleri izledikten sonraönlemler konusunda yeni kararlar alacağını belirten sözcüler, AB'de 50milyon doz aşı stoku bulunduğunu, ancak aşılama sisteminin zor ve ticari açıdan zararlı olduğunu söylediler. Bugünkü aşamada bir aşı kampanyası başlatılmasının gerekli görülmediğini anlatan sözcüler, şapsalgınının kıtaya yayılması halinde büyük sorunlar yaşanacağını, böylebir gelişmenin kesinlik kazanması durumunda daha kapsamlı önlemler alınabileceğini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Belçika ve Fransa'da yapılan ve hayvanlarda şap mikrobu işaretleri yansıtan bazı kontrollerin sonuçlarının bugün resmen açıklanması bekleniyor. Hayvanların pazarlama, taşınma ve kesimini 19 Mart'a kadar yasaklayan Belçika, Anvers kentindeki ünlü hayvanat bahçesini de ziyaretçilere kapattı.

İngiltere'de kapatılan çiftlik sayısı 69

Şap virüsünün ortaya çıkmasıyla tarım ve hayvancılık sektöründe ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan İngiltere'de, hastalığın görüldüğü çiftlik sayısının 69'a çıktığı açıklandı.

Hastalığın hızla yayılması nedeniyle bugüne kadar 46 bin hayvanın itlaf edildiğini açıklayan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yayılmanın durdurulabilmesi için hastalıklı olduğu ya da virüsü taşıdığından kuşku duyulan 54 bin hayvanın daha itlafına hazırlanıldığını bildirdi. İtlaf için yapılan çalışmalar nedeniyle, ülkenin pek çok bölgesi ''yangın yerini'' andırıyor. TV kanalları, yolların kenarlarında, çiftliklerde yakılan ateşlerde itlaf edilen hayvanların görüntülerine geniş yer veriyor.

Bu arada, İngiltere'nin çeşitli bölgelerindeki et stoklarının en geç iki gün içinde tükeneceğine ilişkin uyarılar yapılırken, hükümet, hastalığın hiç görülmediği bazı bölgelerde canlı hayvan dolaşımı için geçici lisanslar çıkartarak, kesimhanelere hayvan gönderilmesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, bu uygulamanın en erken yarın başlatılabileceğini, şu ana kadar geçici lisans için başvuruda bulunan çiftlik sayısının da 232 olduğunu belirttiler.

Endişe dünyaya yayıldı

Haberin Devamı

Moğolistan'da 60 binden fazla şap hastalığına yakalanan büyükbaş hayvan bulunduğu, salgının ülkenin doğusunda kontrol altına alınamadığı öne sürüldü. Yeni Çin Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, ülkenin doğusundaki 11 bölge şap hastalığından etkilenirken, geniş çaplı itlaflarla hasta hayvanlar yok edilmeye çalışılıyor.

Geçen yıl aşırı soğukların 400 bin baş hayvanın ölümüne neden olduğu Moğolistan'daki şap salgını, göçebelerin hayvancılığına bağlı ekonomiye yeni bir darbe vurduğu belirtildi. İspanyol yetkililer de, Avrupa'daki şap hastalığının yayılma riskinin, insanların sürekli hareketinden ötürü, artış eğilimi gösterdiğini belirttiler.

Avrupa'da insanların sürekli yer değiştirmelerinden ötürü hastalığın her geçen gün yayılma riskini artırdığını belirten İspanyolmakamları, bu hastalığının önümüzdeki yıllarda daha büyük ve endişe verici boyutlara ulaşabileceğini kaydettiler. İzlanda makamları da, göçmen kuşların şap hastalığı taşıyabileceklerini belirttiler.

Haberin Devamı

Halk arasında önemli bir endişenin ortaya çıktığını belirten İzlanda Hayvan Sağlığı Müdürlüğü, şimdiye kadar 54 bin baş hayvanın itlaf edildiği Britanya adalarından şap hastalığı virüsü taşıyıp taşımadıklarının anlaşılabilmesi için göçmen leyleklerin itlaf edilmesi izninin verilmesini istedi.

Bu arada, Almanya, kısa bir süre önce Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde şüphe üzerine itlaf edilen 1850 koyundan hiç birinde şap hastalığına rastlanmadığını açıkladı. Danimarka da, hastalığın bulaştığından şüphe edilen bir inekte yapılan tahlillerin sonucunun negatif çıktığı bildirildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!