Sadece laik olmak yetmez

Güncelleme Tarihi:

Sadece laik olmak yetmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 11:58

Merkez Bankası başkanlığı konusundaki belirsizlik yabancı basının ilgisini çekmeye devam ediyor. Son olarak İngiliz Telegraph gazetesi Türkiye’de Merkez Bankası Başkanı olabilmek için sadece iyi bir laik olmanın yetmeyeceği, aynı zamanda başkan adayının eşinin de başının açık olması gerektiği yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın başına geçici olarak geçirilen Erdem Başçı’nın bu göreve kalıcı olarak atanmasının oldukça zor olduğunu ifade eden gazete, bu konuda asıl engelin, Başçı’nın eşinin kamusal alanda başını kapatması olarak gösterdi. Gazete, Başçı’nın eşinin başını kapattığını ancak başörtüsünün peçe ya da Afganların burkası gibi olmadığını aktardı.

Haberde ancak bu kadarının bile "Laik Atatürk geleneğinin güçlü bir savunucusu olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer" için fazla olduğu ifade edildi. Gazete, Sezer’in yönetimdeki kurumlarda İslami etkinin artması konusunda son derece duyarlı olduğunun da altını çizdi.

"HÜKÜMET BAŞÇI’DA ISRAR EDERSE SEZER VETO EDECEK"

Sezer’in Hükümetin ısrar etmesi halinde Başçı’yı veto edeceği konusunda pek çok kez uyardığını savunan gazete, Türkiye’de eşlerin kıyafeti konusunda yazılı bir kural olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise başörtüsü nedeniyle atama yapılmamasına tepkili olduğu dile getirildi. Gazete Erdoğan’ın başörtüsü konusunda ayrım yapmayı geçmişte siyahlara yapılan ayrıma benzettiğini ifade etti.

Başçı’nın Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturmasının zor olduğu belirtilen haberde adı Başkanlık koltuğu için geçen bir diğer ismin de Suudi finansmanlı faizsiz bankacılık yapan Albaraka Türk’ün başında bulunan Adnan Büyükdeniz olduğu aktarıldı.

"BÜYÜKDENİZ TÜRK EKONOMİSİNİN İSTİKRARINI BOZAR"

Gazeteye konuşan İstanbul Üniversitesi Ekonomi Kürsüsü’nden Prof.Dr. Mehmet Altan, Büyükdeniz’in atanması halinde Türk ekonomisinin istikrarını kaybedebileceği ve güvenilirliğini azaltabileceğini söyledi. Altan buna gerekçe olarak da Büyükdeniz’in IMF ve mevcut hükümetin liberal politikalarına karşı olmasını gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!