Saddam'dan ‘vur daveti’

Güncelleme Tarihi:

Saddamdan ‘vur daveti’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Irak lideri Saddam Hüseyin, BM Güvenlik Konseyi'nin son kararı ve ABD'nin tüm uyarılarına rağmen, ülkede bulunan BM heyetine dahil Amerikalıları dün sınırdışı etme kararı verdi. ABD ise, bu kararın çok ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. BM'nin tepki olarak Irak'daki tüm heyetini çekmesi bekleniyor.

Irak sınırdışı kararını, Saddam Hüseyin liderliğinde biraraya gelen Devrim Komite Konseyi ve iktidardaki Baas Partisi'nin toplantısında aldı. Yayınlanan bildiride, Bağdat'ta bulunan 6 Amerikalı BM görevlisinin derhal ülkeyi terk etmesini istendi.

Bildiride, ‘‘Sınırdışı kararı, Amerikan yönetimi ve BM Güvenlik Konseyi'nin Irak politikasını değiştirene kadar geçerlidir. Irak kitle imha silahlarını denetlemekle görevli Amerikalı olmayan BM müfettişleri ile işbirliğine devam edecektir’’ denildi.

ABD'nin BM'deki temsilcisi Büyükelçi Bill Richardson ise, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, Irak'ın kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, ‘‘Irak'ın bu davranışının çok ciddi sonuçları olacaktır’’ dedi.

Richardson önceki gün de BM'de yaptığı açıklamada, Amerikalı BM görevlilerinin sınırdışı edilmesi halinde ABD'nin askeri operasyon düzenleme hakkı olacağını savunmuştu. ABD Başkanı Bill Clinton Irak'ın kararının ardından Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve üst düzey yetkililerin katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda Amerikan yönetimi Irak'a verilecek cevap tartışıldı.

Irak'ın sınırdışı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin önceki gün Irak'ı kınayarak üst düzey Iraklı yetkililere seyahat yasağı getirmesinden sonra gerçekleşti.

Kriz 11 gündür devam ediyor. Irak BM heyeti içindeki Amerikalıların denetlenecek bölgelere girmesine izin vermiyor. Irak'ın ülke üzerinde uçan U-2 casus uçaklarını düşüreceği tehdidi de gerginliği tırmandıran bir başka etken oldu.

ABD'NİN ÜS TALEBİ

Bu arada, CNN televizyonuna Irak krizi ile ilgili konuşan Amerikalı yetkililer, Washington'un talep etmesine rağmen Türkiye ve Suudi Arabistan'ın üslerini kullanma izni vermediğini söylediler. Yetkililer bu üslerin ancak Irak kuvvetlerinin ateş açması halinde kullanılabileceğini belirttiler.

Öte yandan, Irak ile ABD arasındaki gerilim sürerken, Adana'daki İncirlik Üssü'nde dün sabah saat 06.30'dan sonra olağanüstü hareketlilik yaşandı. Keşif Güç'e ait 10 adet F-15 ile 16 adet F-16'dan oluşan 26 savaş uçağı, bomba yüklü olarak kalkış yaptı. Savaş uçaklarının yanı sıra üsten 5 adet K-135 tanker uçağı, 2 adet C-5 kargo uçağı ile 3 nakliye uçağı da havalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!