Saddam silahları kacırdı

Güncelleme Tarihi:

Saddam silahları kacırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan, Alman ve İsrail gizli servislerinin hazırladıkları bir rapora göre, Saddam Hüseyin kitle imha silahlarının çoğunu Irak dışına transfer etti. Saddam'ın kimyasal ve biyolojik silahları ile uzmanları Sudan ve Libya'da, Scud füzeleri Yemen'de, nükleer silah malzemeleri ise Cezayir'de bulunuyor.

Irak lideri Saddam Hüseyin'in BM tarafından yasaklanan kitle imha silahlarının büyük bir bölümünü Sudan, Cezayir, Libya ve Yemen'e kaçırdığı ortaya çıktı. Amerikan, Alman ve İsrail gizli servislerinin elde ettikleri bilgilere göre, Saddam, nükleer silah yapımında kullanılan malzemeyi Cezayir'e, Scud füzeleri ve kimyasal silahlarını Yemen'e, biyolojik silahları ile uzmanlarını ise, Sudan ve Libya'ya gönderdi.

Saddam'ın silahlarını Irak dışına kaçırdığı haberini Amerikan US News and World Dergisi duyurdu. Amerikan Kongresi'nin incelediği raporu ele geçiren dergi, bu bilgilerin Amerikan, Alman ve İsrail gizli servisleri tarafından hazırlandığını yazdı.

SUDAN'A HARDAL GAZI

İstihbarat raporlarına göre, Saddam Hüseyin silah transferlerine Körfez Savaşı'ndan hemen önce başladı. 1991'in son aylarında 400 adet Scud füzesini Yemen'e gönderildi. 1992'nin başında, nükleer bomba üretiminde kullanılan 44 kilo zenginleştirilmiş Uranyum-235, Sudan üzerinden Cezayir'e sevkedildi. Kamyonlara yüklenen Uranyum, önce ev eşyası süsü verilerek Ürdün topraklarına sokuldu. Ardından gemiyle Sudan'a ve buradan da Cezayir'e ulaştırıldı. Uranyum, şu anda Çinlilerin inşa ettiği Cezayir'in Ain Oussera nükleer reaktöründe saklanıyor.

1995 yılında Irak Sudan'a kimyasal ve biyolojik silahlarının yanısıra, bu silahlar konusunda uzman bir ekip gönderdi. Iraklı ekip, Sudan'ın güneyindeki Wau bölgesinde hardal gazı üreten bir tesisin inşa edilmesinde danışman rolü üstlendi. Sudan son iki yılda, Irak'ın hammadde, teçhizat ve teknoloji yardımı ile başkent Hartum yakınlarında, Kafuri ve Mayu bölgelerinde iki kimyasal silah fabrikası kurdu. Alman malı yüksek teknoloji araçları ise, Bulgaristan'dan satın alındı. İki fabrikada, sinir ve hardal gazının yanısıra, bu gazların yerleştirilebileceği, top mermisi ile füze başlıkları da yapılıyor.

Bu yılın başlarında da, 12 Iraklı kimyasal ve biyolojik silah uzmanı Libya'ya gitti. Uzman ekip, Libyalılar ile şu anda Genel Sağlık Laboratuvarları adı altındaki tesislerde biyolojik silah tesisi inşa ediyor. Iraklı uzmanlar ayrıca, Trablus'un 100 kilometre güneyindeki Tarhunah dağına gizlenmiş kimyasal silah tesislerinde çalışıyor.

Irak'ın Libya'ya gönderdiği, kimyasal silah uzmanlarıyla sınırlı değil. Irak 1995'ten bu yana balistik füze alanında çalışan uzmanlarıyla Trablus kentinin 500 kilometre güneyindeki çöl arazisindeki gizli bir tesise 500 kilo nükleer yakıt da sevketti.

Söz konusu istihbarat raporu, Terörizm ve Kitle İmha Silahları dosyası içinde bulunuyor. Raporda ayrıca, ‘Hava operasyonları düzenlenmesi hatta bu ülkenin işgal edilmesi bile Irak’ın kitle imha silah üretme kapasitesini yok edemeyecektir. Çünkü Saddam'ın kimyasal, biyolojik silahları ile uzmanları Irak dışında bulunuyor. Irak nükleer de dahil olmak üzere silah programlarını Sudan ve Libya'da yürütüyor' deniliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!