Saddam: Kendimi feda ediyorum

Güncelleme Tarihi:

Saddam: Kendimi feda ediyorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00

Irak’ta Temyiz Mahkemesi’nin Duceyl davasında verilen idam cezasını onamasının ardından devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, yayınlanan veda mektubunda, "Kendimi Irak’a kurban ediyorum. Allah’ın izniyle yerim şehitlerin yanı olacaktır" dedi.

Talabani imzası belirsiz

30 gün içinde infaz edilmesi gereken idam cezasının zamanı henüz açıklık kazanmadı. Cumhurbaşkanı Talabani’nin sözcüsü "Karar nihaidir, cumhurbaşkanı imzasına gerek yok" dedi. Sonra da "Bazılarına göre imzaya gerek varmış, mahkemenin kararına bakacağız" dedi.

IRAK’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’e Duceyl davasıyla ilgili olarak verilen idam cezasının onanmasının ardından her kafadan farklı ses yükselmeye başladı. Yasalar, cezanın 30 gün içinde ifa edilmesini öngörürken Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin kararı onaylayıp onaylamaması konusunda bir netliğe varılamadı.

Kurban Bayramı’na günler kala darağacından kaçışın olmadığını anlayan Saddam Hüseyin ise avukatları aracılığıyla yayınladığı mektupla Irak halkıyla vedalaştı. Saddam Hüseyin, mektubunda özetle şunları söyledi:

"Kendimi kurban ediyorum. Tanrı izin verirse, beni gerçek adam ve şehitlerin saflarına alacak. Vatanınızın düşmanları, istilacılar ve Farsiler, sizinle yönetenler arasında bir bariyer tesis etti. İşte bu yüzden içinize nifak tohumu ekmeye çalışıyorlar. Sadık halkım, ruhum müşfik Allah’ın yanına yükselirken size veda ediyorum. Yaşasın Irak. Yaşasın Irak. Yaşasın Filistin. Yaşasın cihat ve mücahitler. Allahüekber."

BAYRAMA YETİŞMEYEBİLİR

Irak Adalet Bakanı Haşim el-Şibli, onaylanma süreci devam ederken hapishanenin idam için hazırlanabileceğini söyledi. Şibli, Kurban Bayramı yüzünden infazın sarkabileceğini belirtirken, kararın Irak Cumhurbaşkanı Talabani tarafından da onaylanmasını zorunlu olup olmadığı açıklık kazanmadı. Talabani’nin medya danışmanı Hiva Osman, "Kimine göre onaya ihtiyacı var. Mahkemeden sürecin nasıl işleyeceğine dair açıklama bekliyoruz" dedi. Osman daha önce ise başkanlık onayının gerekmediğini söylemişti.

Siyaset profesörü Hazım el-Naimi, hükümetin infazdan önce medyanın ilgisinin azalmasını bekleyeceğini belirtirken, Saddam’ın Baas Partisi ise internet sitesinde Irak liderinin idamına misillemede bulunacağı, nerede olursa olsun Amerikan çıkarlarının hedef alınacağı tehdidinde bulundu.

Öte yandan eski başbakan yardımcısı Tarık Aziz, Saddam idam edilmeden önce Enfal davasında şahitlik yapmak istediğini belirtti. 2003 yılında Amerikan güçlerine teslim olan Aziz’in avukatı, "Müvekilimin elinde dünyaya açıklamak istediği çok önemli bilgiler var. Saddam’ın da isteği doğrultusunda, Irak’ta olduğu kadar diğer ülkelerde de utanca yol açacak bu bilgileri açıklamak istiyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!