Saddam için cellat kuyruğu

Güncelleme Tarihi:

Saddam için cellat kuyruğu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2006 00:00

Irak’ta, Şii kasabası Duceyil’de 1982 yılındaki katliamdan ötürü suçlu bulunarak idama mahkûm edilen Saddam Hüseyin’i asmak için yaklaşık 100 kişi sıraya girdi.

Irak’ta, çoğu Şii olan cellat adayları, Saddam’ın infazını gerçekleştirebilmek amacıyla hükümet yetkilileri, danışmanlar ve bürokratlar dahil her türlü yolu kullanarak başvuruda bulunuyor ve bir anlamda lobi yapıyorlar.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Iraklı bir Şii, Saddam’ın celladı olmak için resmen başvurdu. Kardeşinin Saddam tarafından öldürüldüğü belirtilen, ancak kimliği gizli tutulan bu kişinin, başvurusu kabul edildiği takdirde, her şeyi bırakıp koşa koşa Bağdat’a gideceğini ve Saddam’ı büyük bir zevkle asacağını söylediği belirtildi.

Başbakan Nuri el Maliki’nin danışmanlarından Basam Ridha, konu hakkında şunları söyledi:

"İdam ile ilgili en zor işlerden biri, celladı seçmek olacak. Çünkü birçok kişi ölen yakınlarının intikamını almanın peşinde. Bu yüzden cellat olmak için başvuranların sayısı bir hayli fazla."

Duceyil’de öldürülen 148 kişinin sorumlusu olarak suçlu bulunan ve 5 Kasım’da idama mahkum edilen Saddam ile ilgili karar, şu an temyizde inceleniyor. Ancak, kararın üst mahkemede kabul edilmesi ve Saddam’ın idam cezasının asılarak yerine getirilmesi bekleniyor. Saddam ile birlikte üvey kardeşi Barzan İbrahim el Tıkriti ile yardımcısı Avad el Bandar da idama mahkum edilmişlerdi.

Iraklı yetkililer, temyizin birkaç hafta içinde sonuçlanacağını, idam kararı onaylandığı takdirde, Saddam’ın Ocak ayı ortası ile Mart ayı ortasına denk gelen bir tarihte asılacağını söylediler.

Şii liderliğindeki Irak hükümeti, temyizden gelecek onayın ardında Saddam’ı derhal asmaktan yana olduğunu gizlemiyor. Hükümete göre Saddam’ın yaşaması, direnişçiler için güç kaynağı anlamına geliyor. Ancak hükümeti, Saddam’ın nerede ve nasıl asılacağı gibi sıkıntılı bir konu bekliyor.

HALK ÖNÜNDE İDAM

Bazı yönetim yetkilileri, Saddam’ı ibret için halk önünde idam etmeyi düşünüyor. Bunun için de idamı onbinlerce kişinin izleyebileceği Bağdat’ın en büyük stadı Şaab uygun görülüyor.

Ancak bazı yetkililer, stadyumda infazın son derece riskli olacağını savunuyor. Direnişçilerin stadyumdaki binlerce seyircinin üzerine havan toplarıyla ateş açmasının faciaya neden olabileceği uyarısı yapılıyor.

RİSK FAKTÖRÜ

Şu anda Bağdat Havaalanı yakınlarındaki ABD askeri üssü Camp Cropper’deki hücresinde yatmakta olan Saddam’ın, infaz için doğu Bağdat’taki cezaevine nakledilmesi gerekiyor. Nakil işleminin helikopterle yapılacağını belirten yetkililer, böyle bir durumda, direnişçilerin eline Saddam’ı kurtarmak için eşsiz bir fırsat geçeceğini ifade ediyorlar. Yetkililer son çare olarak, Camp Cropper’e darağacı kurulmasını ve Saddam’ın orada asılmasını öneriyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!