Sabrımızı taşırmayın

Güncelleme Tarihi:

Sabrımızı taşırmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonuna başlamasından sonra tüm gözlerin üzerine çevrildiği Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, dünyayı sarsacak açıklamalarda bulundu. Lebedev, ‘‘Gücümüzü küçümsemeyin, dünyada istediğimiz dengeyi değşterebiliriz’’ uyarısında bulundu.

Rusya federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, Kosova'daki NATO operasyonunun kabul edilemeyeceğini belirtti. Lebedev, tüm dünyayı uyararak ‘‘Kimse Moskova'nın gücünü, NATO operasyonuna müdahale edemeyecek diye küçümsemesin. Rusya, hálá güçlü bir ülkedir ve dünyada istediği dengeyi değiştirebilir. Rusya'nın gerçek gücü ciddiye alınmazsa, işin sonu felaket olur’’ diye konuştu.

Lebedev, ABD'nin aynı Irak'ta olduğu gibi Yugoslavya'da da yeni silahlarını denediğini, Rusya'nın elinde de yeni silahlar bulunduğunu öne sürdü. Büyükelçi Lebedev, ‘‘Her isteyen bunları ABD gibi her yerde gelişi güzel kullanırsa, sonuçta hepimizin istemediği sonuçlar doğar’’ diyerek, üstü kapalı biçimde Moskova'nın elindeki yeni silahları kullanabileceği uyarısında bulundu.

ECEVİT'E SİTEM

Başbakan Bülent Ecevit'in yakın çevresine ‘‘Rusya'nın eski gücü yok’’ dediğine dair duyumlar aldığını belirten Lebedev, Ecevit'in bu doğrultuda fikir beyan ettiğine inanmak istemediğini ifade ederek, şunları söyledi:

‘‘Son günlerde Türkiye'de bazı kimselerin uluslararası kamuoyunda Rusya'nın eskisi gibi güçlü olmadığı ve söz sahibi pozisyonunu yitirdiğine dair görüş belirttikleri iddia ediliyor. Bu aşağılayıcı sözlerle Rusya'nın sabrı denenmek isteniyorsa, ateşle oynanıyor demektir. Bu sözlerin sonu, Rusya'nın gerçek gücünü göstereceği bir felaketle biter.’’

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, şu önemli açıklamalarda bulundu:

ASIL HEDEF Şunu herkes bilmelidir ki, aslında NATO operasyonunun asıl hedefi Rusya'dır. Başta ABD olmak üzere NATO, bu operasyonla Rusya'ya mesajlar gönderek ‘Artık dünya bizden sorulur’ imajı yaratmaya çalışıyor. Ama düşündüklerinin böyle olmadığını Rusya ispat edecek güçtedir.

YENİ SİLAHLAR Amerika, tıpkı Irak'ta yaptığı gibi Yugoslavya'da da bir bahane bulup yeni geliştirdiği son teknoloji silahlarını deniyor. Bu silahlardan Rusya'da da var. Her isteyen, bunları ABD gibi her yerde gelişigüzel kullanırsa, sonuçta hepimizin istemediği sonuçlar doğar.

SONUÇ ÇIKMAZ Bu operasyonla sonuçta ne elde edeceği veya neler olacağı sorularının cevabını NATO, kendisi bile bilmiyor. Sanıyor ki, Miloseviç'i füzelerle köşeye sıkıştıracak. Miloseviç denen adam Tomahawk'tan falan anlamaz. Kosova'da çözüm sadece diyalogdur. Askeri hiçbir yol sonuç getirmez. NATO operasyonunun bölgesel bir çatışmaya doğru kaymasından ve bundan birçok ülkenin etkilenmesinden korkuyoruz.

ABD İKİYÜZLÜ

Daha önce ABD hem Saddam, hem de Miloseviç ile çok iyi ilişkilere sahipti. Ancak şimdi menfaatlerinin zedelendiği yerde bunları vuruyor. Bu iki yüzlülüktür. Afganistan'daki Taliban da insan hakları ihlali ve çağdışı uygulamalar yapıyor. Peki neden ABD, Afganistan'a müdahale etmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!