Saat saat adaylık pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Saat saat adaylık pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'ın itirazlarını kaldırmak için Avrupa Birliği içinde büyük bir pazarlık yaşandı. Yunanistan ısrarla, Kıbrıs ve Ege sorunları konusunda Türkiye'ye koşullar getirilmesini istiyordu. Ve bunun mücadelesini verdi. İşte bu pazarlığın saat saat öyküsü:

28 Kasım Pazar

Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ‘Şartlarımız kabul edilmezse, Türkiye’nin adaylığını veto ederiz' dedi.

2 Aralık Perşembe

Bu açıklama üzerine, AB Dönem Başkanı Finlandiya Başbakanı Pavvo Lipponen, Atina'ya geldi. Yunan Başbakanı Kostas Simitis ile görüştükten sonra, ‘Bir formül arıyoruz’ dedi.

7 Aralık Salı

Saat 10.00: Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu'ya İsmail Cem'in Ankara'da yaptığı açıklamalar iletildi. Papandreu mesajı okudu yanındakilere döndü, ‘Türkiye, Kopenhag kriterleri, Amsterdam Anlaşması ve Gündem 2000 kabul etmeyi tahahhüt ediyor. Bu Cem’in başarısı. Krizi aşıyoruz' dedi. Hemen Başbakan Simitis'i aradı. Simitis, ‘Çok ölumlu, ancak nihai bildiride Kıbrıs ve Adalet Divanı’na gidiş konusunda daha bağlayıcı bir bölüm koparmak için pazarlığı sürdürelim' dedi.

Saat 13.00: Papandreu Türk gazetecilerle buluştu. ‘Helsinki Cem’in başarısı olacak. Anlaşmaya yakınız, ancak müzakere devam ediyor' dedi.

Saat 18.00: Papandreu Cem'i telefonla arayıp açıklamaları için teşekkür etti.

8 Aralık Çarşamba

Saat 11.00: Finlandiya Başbakanı, Kıbrıs Özel Temsilcisi Blomber'i Atina'ya gönderdi. Blomber ara formüller getirdi ancak Papandreu yeterli bulmadı ve taslak için yeni süzcükler aranmaya başladı.

Saat 14.00: Yunan kabinesi Simitis başkanlığında toplandı. Türkiye'ye AB kapılarını açmanın yararlarına olduğu ve pazarlığın sonuna kadar sürdürülmesi kararlaştırıldı.

9 Aralık Perşembe

Saat 09.00: Simitis Helsinki'ye hareket etti.

Saat 14.30: Ayağının tozuyla AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Liponnen'le buluştu ancak teklif edilen ara formülü kabul etmedi. Toplantıdan çıkıp basın merkezine geldi ve Yunanlı gazetecilere, ‘Durum yüzde 50-50’ dedi.

Saat 15.00: Yunan heyetine Türkiye'nin çıkacak metni kabul etmeyebileceği mesajı geldi. Gerilim arttı.

Saat 18.30: Simitis ve Lipponen, yeniden buluştu ama Kıbrıs ve Ege metninde uzlaşma olmadı.

Saat 20.00: Simitis diğer liderlerle buluştu. Diplomatlar metin üzerinde çalışmaya devam etti. Metinler Ankara ile Helsinki arasında gidip geldi.

Saat 23.00: Liponnen basın toplantısı düzenledi. ‘Çözüme yakınız ama bana ayrıntı sormayın’ dedi.

10 Aralık Cuma

Saat 03.00: Alman ve Fransız diplomatlar Yunan heyetini aradı. Türkiye'nin Kıbrıs formülünü kabul ettiğini bildirdi. Pazarlık noktalandı.

Saat 10.00: Hükümet Sözcüsü Dimitri Repas, ilk kez krizin aşıldığını söyledi. ‘Türkiye’nin kabul edeceği bir metin mi?' sorusuna, ‘Evet Türkiye kabul etti’ karşılığını verdi. Ecevit'in de geleceğini söyledi.

Saat 10.45: AB zirvesi başladı. Liderler metni onaylayıp Türkiye'nin adaylığını ilan ettiler. Türkiye'nin cevabını beklemeye başladılar.

Saat 14.00: Dimitri Repas elinde nihali metinle basın merkezine geldi. Metinden, Kıbrıs ve Lahey bölümlerini okudu.

2. halkayla görüşmeler

TÜRKİYE'ye adaylık öneren AB liderleri, genişlemenin ikinci halkasında bulunan Slovakya, Romanya, Bulgaristan, Letonya, Litvanya ve Malta ile görüşmeleri başlatıyor. Polanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs, Slovenya ve Estonya ile üyelik pazarlıkları sürüyor.

AB Acil Müdahale Gücü

AVRUPA Birliği liderleri, Avrupa'da patlak verecek sorunlarla baş etmek üzere 2003 yılına kadar 50 bin askerden oluşacak acil müdahale gücü oluşturmaya karar verdi. Bu güç sayesinde Avrupa, ABD'nin kontrolündeki NATO'ya bağımlı kalmadan Avrupa’daki sorunlu bölgelere müdahale edebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!