S - 300 krizi dorukta

Güncelleme Tarihi:

S - 300 krizi dorukta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD, S - 300 füze krizinde Türkiye'ye arka çıkıp Atina ve Lefkoşa'ya yoğun baskı uygularken, Yunanistan füzeler konusunda büyük bir pazarlık başlattı. Atina, geri adım atmak için Ada'nın askerden arındırılmasını şart koşuyor.

Rumların Rusya'dan satın aldığı S-300 füzeleri Ege'de savaş rüzgarları estirirken, füzelerin Ada'ya yerleştirilmesine karşı çıkan Türkiye'ye ABD'den destek geldi. Washington, Atina ve Lefkoşa'ya yoğun baskı uygularken, Yunanistan S-300'lere karşı Ada'nın askerden arındırılması konusunda büyük bir pazarlık başlattı.

S-300 füze krizi, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in Türkiye'nin Kıbrıs'da statükonun değiştirilmesi yönünde atacağı bir adımı savaş nedeni sayacakları ve adanın silahlardan arındırılması gerektiği yolundaki açıklamasıyla yeniden tırmandı. Ayrıca askeri tansiyonu düşürmek isteyen ABD baskıları sonucu, geçen yıldan beri Kıbrıs'a savaş uçakları göndermeyen Atina, S-300'ler konusunda sert uyarılar yapan Türkiye'ye misilleme için bu kararını askıya aldı. Yunan savaş uçakları bu ay sonunda Rum Milli Muhafız Ordusu ile birlikte yapılacak Nikiforos Tatbikatı'na katılacaklar.

İki ülke arasındaki tansiyonun giderek yükselmesi üzerine Washington devreye girdi. Atina ve Lefkoşa'yı geri adım atmaya zorlayan ABD Yönetimi bir yandan da Rusya'dan satışı durdurmasını istedi. ABD Başkanı Bill Clinton'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke danışmanı Ron Miller'ı, Atina, Lefkoşa ve Atina'ya gönderdi.

Öte yandan Yunan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos, ‘Türkiye Ege adalarının silahsızlandırılmasında ısrar ederse biz de Boğazlar’ın silahlardan arındırılmasını isteyebiliriz’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!