Rüya takımı

Güncelleme Tarihi:

Rüya takımı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2008 00:00

ABD, dün önseçim sürecinde önemli bir dönemeci geride bıraktı. Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayları büyük ölçüde belli oldu. Siyasi gözlemcilere göre, Demokrat Parti için en iyi formül Senatör Obama ve Senatör Clinton’ın, birlikte yarışması olacak. En çok delegeyi alan başkan adayı, diğeri ise yardımcı adayı olabilir. İki lider de bu olasılığı reddetmiyor.

KASIM ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ABD’de siyasi tansiyon tavan yaptı. Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti, favori adayını belirlemek için toplam 24 eyalette önseçime gitti. Cumhuriyetçi Parti’de Senatör John McCain’in partisinin başkan adayı olabileceği yorumları yapılırken, Demokrat Parti’de Senatör Hillary Clinton ve Senatör Barack Obama, başa baş bir mücadele verdi.

Şu günlerde Demokrat Parti kulislerinde konuşulan en önemli sorulardan biri; "Senatör McCain ile hangi aday daha iyi



Demokrat Parti'de ön seçimlerin ardından son yapılan anketlere göre New York Senatörü Hillary Clinton yüzde 47, Illinois Senatörü
 Barack Obama ise yüzde 43'lerde görünüyor.
Beyaz Saray'da siz kimi görmek istersiniz?
Hillary Clinton
Barack Obama
John McCain
Mitt Romney
Cumhuriyetçilerde ise son yapılan anketlere göre Arizona Senatörü John McCain, rakibi Mitt Romney'e açık ara fark atmış durumda. McCain yüzde 48'le adaylığı neredeyse garantiledi. Mitt Romney'ye destek ise yüzde 25'lerde...
baş eder" şeklinde. Başkan adaylığı yarışının en yaşlı ve kıdemli üyesi olan McCain karşısında Hillary tecrübesiyle daha iyi bir aday olacağını savunuyor. Obama ise siyasetin taze kanı. Bu sayede McCain’in yolunu kesebileceğini iddia ediyor. Siyasi gözlemcilere göre ise Demokrat Parti için en iyi formül, önseçim trafiğinden kim çıkarsa çıksın, Hillary ve Obama’nın birlikte başkanlık yarışına katılması. Buna göre parti delegelerinden en çok oyu olan aday başkanlık, diğeri ise başkan yardımcılığı için yarışsın.

YOKSA FANTEZİ EKİBİ Mİ

Halihazırda ikisi de başkanlık için yarıştığını söylüyor. Çünkü aksini söylemek erken havlu atmak anlamına gelir. Daha önce birbirlerini sert bir şekilde eleştirip husumet havası yaratan ikilinin son günlerde daha özenli olduğu dikkati çekiyor. Geçen perşembe günü katıldıkları tartışma programında Obama, rakibi için "Senatör Clinton’a saygı duyuyorum. Bu ülke için olağanüstü bir hizmet sundu. İkimizden biri için başkan yardımcılığı konusunda spekülasyon yapmak için henüz erken" diye konuştu. Hillary de Obama’nın sözlerine katıldığını söyledi. Sonraki programlarda da Hillary, "Barack benim arkadaşımdır. Ne olursa olsun arkadaşım olarak kalacaktır" dedi. Obama ise sözlerine "Şu durumda Hillary Clinton’ın başkan yardımcılığına ilgi duyduğunu varsaymam küstah bir davranış olur. O da benim gibi aktif bir şekilde başkanlık için yarışıyor. Demokratların Cumhuriyetçilere karşı birleşme konusunda hevesli olduğu konusunda ise şüphem yok" diye açıklık getirdi.

Bill Clinton döneminde Beyaz Saray’da görev almış olan siyasi yorumcu George Stephanapoulos ise Hillary’nin başkan adayı olması halinde Obama’ya yardımcılık teklifinde bulunabileceğini söylüyor. Kimileri ise Hillary ile Obama’nın fikir ayrılıklarının üstesinden gelmesinin mümkün olmadığı görüşünde. Al Gore’un 2000 yılındaki kampanyasını yürüten Donna Brazile, "Clinton-Obama rüya ekibi olmaz. Fantezi ekibi olur" diyor.

Beyaz Saray’da takım elbiseyi ben giyeceğim

HILLARY
Clinton, ’Süper Salı’ seçimleri öncesinde önceki akşam "Late Show with David Letterman"a konuk oldu. Hillary, Beyaz Saray’da kocası Bill Clinton’ın işlerine karışmasına izin verip vermeyeceğiyle ilgili bir soruya, "Beyaz Saray’da takım elbise benim üzerimde olacak" dedi. Hem yüzünün, hem de sesinin yorgun olduğu gözlenen Hillary Clinton, bir akşam önce Super Bowl’u izlediğini belirterek "Sesi kısılmayan var mı" dedi. New York Giants, New England Patriots takımını son anda yenmişti. New York Senatörü olan Clinton, bu galibiyetten büyük memnuniyet duyduğunu söylemişti.

McCain: Radikal İslam’ı yenmek için varım

Cumhurİyetçİ Parti’nin "başkan adayı" olması beklenen Senatör John McCain, Beyaz Saray koltuğuna oturmak istemesinin başlıca nedeninin "radikal İslam tehdidi" olduğunu söyledi. McCain, Boston’da yaptığı konuşmada, radikal İslam’ı "21’nci yüzyılın tehdidi" olarak niteledi. Bu tehdidi, ABD Başkanı olmak istemesinin başlıca nedeni olarak gösteren John McCain, "Bu şeytanı yenmeliyiz ve asla teslim olmamalıyız. El Kaide’nin, ABD’yi yendik demesine izin vermeyeceğim" dedi.
Hürriyet
OBAMA’NIN ALBÜMÜNDEN

Senatör Obama’nın kendisiyle aynı adı taşıyan Kenyalı babası. Obama’nın babası, okumak için geldiği ABD’de annesiyle tanışmıştı.

Barack Obama, annesi Ann Dunham, Endonezyalı üvey babası Lolo Soetoro ve kız kardeşi Maya ile birlikte.Hürriyet
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!