‘Rusya’ya yaptırımlar küresel enerji ve gıda güvenliğini tehdit ediyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Rusya’ya yaptırımlar küresel enerji ve gıda güvenliğini tehdit ediyor’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2022 17:28

Rusya’nın Sovyetler Birliği’nden egemenliğini ilan ettiği ‘Rusya Günü’, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen resmi bir resepsiyon ile kutlandı. Açılışta konuşma yapan Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, “Ülkemiz bugüne kadar eşi görülmemiş yaptırım önlemlerine maruz kaldı. Ancak bu önlemler enerji ve gıda güvenliğine yönelik artan küresel tehditleri teşvik etmektedir. Rusya, buna hazır olan herkesle diyalog ve işbirliğine azami ölçüde açık ve hazırdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti parlamentosunun 1990 yılında Sovyetler Birliği’nden egemenliğini ilan ettiği ‘Rusya Günü’, cuma günü İstanbul’da düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. Konserler ve dans gösterilerine sahne olan resepsiyon, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov’un ev sahipliğinde düzenlendi. Resepsiyona diplomatik temsilciler ile çok sayıda seçkin davetli katıldı.

EGEMENLİK HAKLARIMIZI VE GÜVENLİĞİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Rusya ve Türkiye milli marşların okunmasıyla başlayan resepsiyonda Başkonsolos Andrey Buravov bir açılış konuşması yaptı. Burarov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçen haftaki Ankara ziyaretine ve Türkiye ile işbirliği çalışmalarına da değindiği konuşmasına şöyle başladı:

“Ülkemiz, birçok devrilme aşamaları ve çok ağır imtihanlardan geçmiştir. İşte bugün de Rusya, kendi egemenlik ve güvenliğini koruma hakkını, daimi ikametgah yerlerinde açık Rus düşmanlığı ve milliyetçi-nazi ideolojisi ile karşılaşan Rus ve Rusça konuşanların kendi milli özdeşliğini koruma, anadilinde serbest konuşma, kendi gerçek kahramanlarını anma imkanını koruma hakkını sert bir şekilde savunmak mecburiyetindedir.”

Haberin Devamı

YAPTIRIMLAR ENERJİ VE GIDA GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Burarov sözlerine şöyle devam etti: “Buna karşılık ülkemiz bugüne kadar eşi görülmemiş yaptırım önlemlerine maruz kaldı. Bu önlemler, sıkça makul bir sınır dışına çıkarak karşılıklı olarak yalnızca bunları ilan edenlere ciddi zarar vermekle kalmıyor, mevcut uluslararası ekonomik bağları ve stratejik önem taşıyan malların sevkıyatlarını da tehlikeye atıyor. Bunların hepsi, dünya çapında koronavirüs salgını döneminde zaten büyüyen üretim, lojistik ve tüketici zincirlerinin hassaslık ve oynaklığını arttırıp enerji ve gıda güvenliğine yönelik artan küresel tehditleri teşvik etmektedir. Bu koşullar altında Rusya, buna hazır olan herkesle diyalog ve işbirliğine azami ölçüde açık ve hazır olduğunu gösteriyor, işbirliğinin arttırılması için açılan tüm fırsatları tam olarak ve enerjik bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.”

Haberin Devamı

TÜRK ORTAKLARIMIZ İÇİN DE GAYRET EDİYORUZ

“Bu azim ve gayretler, Türk ortaklarımız için de tamamen geçerlidir” diyen Burarov, sözlerine şöyle devam etti: “(Geçen hafta) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara’ya yaptığı çalışma ziyareti de, ortaklığımızın ilgili potansiyelinin varlığının önemli bir teyidi oldu. Bu ziyaret, dostane Rus-Türk ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için güncel durumu ve perspektifleri kapsamlı bir şekilde bir kez daha gözden geçirmeyi, bölgesel ve uluslararası gündemdeki en güncel konulara ilişkin derin ve pratik olarak yönlendirilmiş görüş alışverişinde bulunmayı mümkün kıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!