Rusya'ya dayandı

Güncelleme Tarihi:

Rusyaya dayandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2002 02:13

Batı'nın askeri ittifakı NATO dün 53 yıllık tarihinin en büyük genişleme dalgasıyla ilk kez eski Sovyetler Birliği topraklarına ayak bastı. Prag'daki zirvede eski Doğu Bloku'ndan yedi ülke üyelik daveti aldı.

2004'te resmen üye olacak ülkelerden üçü, yani Litvanya, Letonya ve Estonya, SSCB'nin eski cumhuriyetleri. NATO böylece bu ülkeleri üye alarak Rusya sınırlarına dayanmış oluyor.

SOĞUK savaş yılları boyunca, Sovyetler Birliği'ne Orta Avrupa'daki dikenli teller üzerinden bakan NATO, dün tarihi bir genişlemeyle eski düşmanının kapısına dayandı. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da toplanan NATO zirvesinde, eski komünist ülkelerden yedisi daha ittifaka katılmaya davet edildi. Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, 2004'te NATO üyesi olacaklar. Eski SSCM cumhuriyetlerinden olan üç Baltık ülkesi aracığıyla NATO, Rusya'yla ilk kez sınır komşusu olacak ve üye sayısını da 26'ya çıkaracak.

Zirvenin açılışında konuşan Sezer, genişleme konusuna değinerek, ‘‘Bugün (dün) gerçekten hepimiz için anlamlı bir gündür. Çünkü aramıza çok değerli 7 üyenin katılmasıyla daha güçlenmekle kalmıyoruz, aynı zamanda karşılıklı çabalar ve dayanışma sonucunda elde edilen bu başarıyla geleceğe daha umutlu bakabiliyoruz’’ dedi.

SEZER'DEN AGSP MESAJI

Sezer toplantının kapalı bölümündeki konuşmasında, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasına (AGSP) değindi. Sezer, Türkiye'nin AGSP konusunda yapıcı bir tutum sergilediğini, hem NATO hem de AB'deki müttefiklerin de Türkiye gibi yapıcı davranmaları durumunda sorunun çözülebileceği mesajını verdi. Sezer, sorunun çözülmesi durumunda önümüzdeki yıl AB-NATO ortak tatbikatının yapılabileceğini belirtti. Sezer konuşmasında ayrıca, ittifak yeteneklerinin geliştirilmesinin yanısıra, kitle imha silahlarına karşı da ortak yetenek sergilemesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!