Rusya'dan S-300 krizine tüccar çözümü

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan S-300 krizine tüccar çözümü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda ordusunun modernizasyonu için harcayacağı 150 milyar dolarlık pastadan aslan payını almak karşılığında Rumlara S-300 füzesi satmaktan vazgeçmeye hazırlandığı ileri sürüldü.

Rusya'nın etkin siyasi gazetelerinden ‘Sevodna’ (Bugün) Rusya'nın Rumlara S-300 füze satış anlaşmasıyla ortaya çıkan krizin ‘mantıklı bir biçimde’ sonuçlanmak üzere olduğunu bildirdi. Gazete Moskova'nın, Türkiye ve ABD'nin büyük tepkisine yol açan satıştan, Türkiye'nin Rus silahları alması karşılığında vazgeçeceğini yazdı.

Sevodna'ya göre, Kremlin S-300'leri Rumlara satmama karşılığınd Türkiye silah pazarından pay almayı planlıyor. Son aylarda Moskova ile Ankara arasındaki ilişkileri iyice gerginleştiren S-300 anlaşmasının silah ticareti boyutunu çoktan aştığını belirten gazete ‘Rus Dışişleri Bakanlığı daha yumuşak tonda konuşmaya başladı. Satır arasınd Kıbrıs Rum kesimine silah satışından vazgeçilebileceği vurgulanıyor’ diye yazdı.

Rum kesimine S-300 satışı anlaşmasının iptal edilmesinin mantıklı bir adı olacağını vurgulayan gazete ‘Türkiye, Kıbrıs konusunda 1974’te olduğu gib sonuna kadar gitmeye niyetli olduğunu gösterdi. Ankara'nın oyun oynamadığı ortada. Boğazlar'dan geçen gemileri aramaları da bunun bir kanıtı. Rusya, Rumlara 600 milyon dolarlı silah satmak için Türkiye ile ilişkilerini uzun dönem bozmayı kabul edeme' dedi. Moskova'nın füze krizinden zamanında çark edip S-300 satışından vazgeçm planlarının başka gerekçeleri de bulunduğunu belirten Sevodna ‘Ordusunun modernizasyonu için Türkiye önümüzdeki 25 yıl içinde 150 milyar dolar harcayacak. Türkiye’nin alacağı bu silahların üçte birinin Rus malı olması garantilenirse S-300'lerden elde edilecek kârdan çok daha fazla gelir sağlanmış olur. B nedenle Rusya, Anakara'daki IDEF-97 silah fuarına tam teşkilat katıldı' yorumunu yaptı.

Gazeteye göre Moskova, Rum kesimine S-300 füzesi satışından vazgeçerek siyasi alanda puan kazanmayı da öngörüyor. Moskova böylelikle ‘Kıbrıs krizinin çözümü ve barış için maddi çıkarlarından fedakarlık eden ülke’ imajı kazanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!