Rusya'dan 'Uçak Türk hava sahasını ihlal etmedi' iddiası

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan Uçak Türk hava sahasını ihlal etmedi iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 10:55

Rusya Savunma Bakanlığı, "Suriye'de düşürülen Su-24 tipi Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini" öne sürdü. Kremlin'den gelen ilk açıklamada ise, "Rus uçağının Suriye'de düşürülmesinin çok ciddi bir olay olduğu" belirtildi. Kremlin sözcüsü, “Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yarın gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretini iptal edecek” söylentilerini de oldukça sinirli bir şekilde yanıtlayarak, “Bunu telefon açıp bizim Dışişleri Bakanlığımıza sorun" dedi.

Haberin Devamı

Bakanlık açıklamasında, "Uçağın tüm uçuş boyunca Suriye sınırları içerisinde olduğunu kanıtlayabiliriz" iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, “Tahminimize göre karadan atılan füzeyle vurulan SU-24 savaş uçağı Rusya Hava Kuvvetlerine ait. Olayı araştırıyoruz” denildi.

Rusyadan Uçak Türk hava sahasını ihlal etmedi iddiası

Açıklamada ayrıca, “İlk araştırma sonucunda, uçağımızın Suriye hava sahasında 6 bin metre irtifada bulunduğu sırada vurulduğu anlaşılmıştır” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Rus Savunma Bakanlığı, uçaktan paraşütle atlayan pilotların akıbetinin bilinmediğini duyurdu.

Haberin Devamı

Kremlim Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus uçağının Suriye'de düşürülmesinin "çok ciddi bir olay" olduğunu söylerken, "Sonuca varmak için çok erken" dedi.

Peskov, sabah saatlerinde Rus basınında yer alan “Putin, Türkiye'nin vurduğu uçakla ilgili Rusya Güvenlik Konseyi’ni topluyor” bilgisinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Peskov, “Rusya Güvenlik Konseyi şu anda bu olayla ilgili toplantıya çağrılmıyor” diye konuştu.

PESKOV'U KIZDIRAN SORU

“Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yarın gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretini iptal edecek” söylentilerini de oldukça sinirli bir şekilde yanıtlayan Peskov, “Bunu telefon açıp bizim Dışişleri Bakanlığımıza sorun. Lavrov’un gezisini Dışişleri Bakanlığı planlıyor ve iptal edilip edilmeyeceğini de orası kararlaştıracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Sosyal medyada aralarında Wall Street Journal muhabiri Habib Khan Totakhil’in de bulunduğu bazı isimler, Lavrov’un yarınki Türkiye ziyaretini iptal ettiğini öne sürmüş ve bu iddia Rus basınında da yer almıştı.

Savunma Bakanlığı'ndan uçağın düşürülmesiyle ilgili detaylı raporun gelmesini beklendiğin aktaran Peskov, "Bu raporu inceledikten sonra tavrımızı ortaya koyacak açıklama yapılacak" diye konuştu.

"HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIM"

DHA'nın haberine göre, Peskov, gazetecilerin Türkiye'de çalışan bir insan olarak olanları yorumlaması ricası üzerine ise, "Türkiye'nin bu öngörülemeyen hareketleri sebebiyle sadece hayal kırıklığımı dile getirebilirim" dedi. Peskov 1990'lı yıllarda Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği'nde çalışmıştı.

Haberin Devamı

Peskov ayrıca, Rus Savunma Bakanlığı’nın resmi açıklamasına kadar Rusya’nın BM’nin 51'inci maddesini kullanıp kullanmayacağı hakkında konuşmasının mümkün olmadığını söyledi.

51'İNCİ MADDE NE DİYOR?

Birleşmiş Milletler'in 51'inci maddesi "meşru müdafa" halinde kuvvet kullanımı hakkını içeriyor.

Haberin Devamı

“KARADAN FÜZEYLE VURULDU”

Bu arada Rusya televizyonuna çıkan Rus askeri uzmanlar, “Lazkiye üssündeki radarlarımız, uçağımızın vurulma anında yakınında başka savaş uçağı bulunmadığını gösteriyor. Dolayısıyla 6 bin metre irtifadaki Su-24’ün, Türkiye topraklarında konuşlandırılan Amerikan yapımı ‘Hawk MIM-23L/M’ uçaksavar füzesiyle vurulduğu anlaşılıyor” dedi.
 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!