Rusya'dan bir ilk: ABD ile Suriye'yi bir araya getirebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan bir ilk: ABD ile Suriyeyi bir araya getirebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 10:57

Suriye lideri Beşar Esad'la bir araya gelen üst düzey Rus yetkili, eğer Suriye tarafından bir talep gelirse ABD ile Suriye'den tarafları Moskova'da bir araya getirebilecekleri sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Türkiye'deki Suriyeli muhaliflerle ve Lübnan'da Hizbullah'la görüştükten sonra dün de Şam'da Beşar Esad'la bir araya geldi.

Suriye'de savaşan tarafları bir araya getirmek için çabaladığını belirten Bogdanov, Esad'la görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bogdanov, Esad'la "her gün insanların öldüğünü" ve Suriye'de bir an önce siyasi çözüme nasıl kavuşulacağını görüştüklerini söyledi. Önceliklerinin terörizmle savaşmak olduğunu ve bu terörizmin herkesi tehdit ettiğini belirten Bogdanov, gazetecilerin Rusya'nın barış görüşmeleri konusunda ABD ile işbirliği yapıp yapmadığı şeklindeki bir sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Eğer Suriyelilerden Moskova'da bir görüşme şeklinde bir talep gelirse, bu konuyu Amerikalılarla görüşürüz."

Haberin Devamı

Rusya tarafından gelen bu açıklama, Suriye ile ABD'yi bir araya getirme ihtimali açısından bir ilk niteliği taşıyor.

'ÖNCE DETAYLARI BİLMELİYİZ'
Bogdanov'un bu sözlerine ABD'nin yanıtı ise gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde ABD'nin Suriyeli bir yetkiliyle Moskova'da görüşmek üzere yetkili bir isim göndermeyi düşünüp düşünmediği sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Sanırım öncelikle konuyla ilgili detayları öğrenmemiz lazım. Bu detayları öğrenmek için Rus tarafıyla temas halindeyiz."

PUTİN'DEN MESAJ
Bogdanov görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Vahşi ve terörist saldırılar karşısında Rusya'nın Suriye'ye destek vermeye devam ettiği" şeklindeki sözlü mesajını da iletti.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA ise Beşar Esad'ın görüşmede "Rusya her zaman Suriye halkının tarafında olmuş ve halkın kendi kaderini belirleme hakkını desteklemiştir. Rusya, devletlerin bağımsızlığına ve uluslararası hukuka saygılıdır" ifadelerini kullandığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!