Rusya'dan ABD'de yaşanan olaylara ilişkin ilk açıklama geldi!

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan ABDde yaşanan olaylara ilişkin ilk açıklama geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2021 10:28

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Senatör Kosaçev, Amerikan demokrasisinin iki ayağının üzerinde topalladığını söyledi.

Haberin Devamı

Konstantin Kosaçev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin başkenti Washington’da Başkan Donald Trump’a destek gösterisi düzenleyen protestocuların polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesini değerlendirdi.

Washington’daki olayların birkaç sebebi bulunduğunu belirten Kosaçev, bu sebeplerden birinin Trump’ın “narsistliği, eksantrikliği ve maceracılığı” olduğunu savundu.

Olayların diğer sebebinin ise 3 Kasım’da düzenlenen seçimin sonuçlarındaki belirsiz kaymalar ve Georgia eyaletindeki seçim sonuçları olduğunu kaydeden Kosaçev, bu kez kaybeden tarafın, kazananları seçim sonuçlarını tahrif etmekle suçlamak için fazlasıyla gerekçesi olduğunu ileri sürdü. Kosaçev, “Açıkça Amerikan demokrasisi her iki ayağının üzerinde topallıyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Demokrasi bayramının artık sona erdiğini kaydeden Kosaçev, ABD’nin artık demokrasi konusunda bir rota çizemediğini, bu nedenle artık onu belirleme ve hatta başkalarına empoze etme hakkını da kaybettiğini vurguladı.

Öte yandan Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Washington’da yaşanan olayların ardından, ABD'den demokrasi örneği olarak bahsetmenin anlamsız hale geldiğini belirtti.

Volodin, Duma’nın internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamasında, ABD'nin başkenti Washington'da ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesiyle çıkan olaylar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABD’de yaşanan olayların analiz edilmesi gerektiğine dikkati çeken Volodin, "ABD’nin teşvik ettiği standartları, dünya çapında ihraç ettiği demokrasi vizyonunu yeniden değerlendirmenin eşiğindeyiz.

Rusya’da ABD’nin ön plana çıkardığı demokrasi standartlarına atıfta bulunmayı sevenlerin yaklaşımlarını tekrar gözden geçirmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Volodin, ABD’deki siyasi sistemin gelişiminin ise "donmuş durumda" olduğunu savunarak, "İki parti, iktidar üzerinde yüz yılı aşkındır bir tekel kurdu ve diğer güçlerin erişimini engelliyorlar.

ABD'den demokrasi örneği olarak bahsetmek anlamsız hale geldi." yorumunda bulundu.

Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan ABD’nin iç siyasi sorunlarını hızla çözmesinin önemli olduğuna işaret eden Volodin, "ABD’nin politikasını, diğer egemen devletlerin işlerine karışmamaya dayalı olarak oluşturmaya başlaması da ayrıca önem taşımaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

TRUMP TARAFTARLARININ KONGRE BİNASINA GİRMESİ

ABD Başkanı Donald Trump'ı destekleyen binlerce gösterici, Beyaz Saray önündeki mitingden sonra ABD Kongresine yürümüş ve Kongre binasının önündeki barikatları aşarak binaya girmeye çalışmıştı. Polisle yaşanan çatışmalardan kısa süre sonra bazı göstericiler Senatoya girmişti.

Kongredeki Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasının onay oturumuna ara verilmiş, oturuma başkanlık eden Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre üyeleri de binadan çıkarılmıştı.

Trump'ın göstericilerden evlerine gitmesini istemesi üzerine kalabalık dağılmaya başlamış, ABD Kongresinin güvenliğinden sorumlu polis, yaklaşık 4 saat sonra yerel saatle 17.40 civarında binanın güvenliğinin sağlandığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

ABD Kongresinin basılması sırasındaki olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!