Rusya, Ukrayna’yı Belarus’tan vurdu

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Ukrayna’yı Belarus’tan vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2022 07:00

Rusya, yanına en yakın müttefiki Belarus’u da alarak Kiev üzerine yürüme planını yeniden canlandırma adımı attı.

Haberin Devamı

Önceki gece savaşın başından beri ilk defa Rus bombardıman uçakları komşu Belarus hava sahasından Ukrayna’nın kuzey bölgelerini füze yağmuruna tuttu. Sahada kritik gelişme yaşanırken Rusya’nın St.Petersburg şehrinde bir araya gelen Vladimir Putin ile Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, kapalı kapılar ardında savaşta yeni senaryoları görüşmeye başladı.

Rusya, Ukrayna’yı Belarus’tan vurdu


KİEV’İN KUZEYİ BOMBALANDI

Ukrayna Savunma Bakanlığı Askeri İstihbarat birimi ikinci cephenin önümüzdeki günlerde Belarus üzerinde açılmasının büyük olasılık olduğunu duyurarak, “Belarus’un savaşa dahil olduğunu gösteren somut gelişme yaşandı. Rusya’dan havalanan TU-22M3 bombardıman uçakları planlı bir şekilde Belarus hava sahasına girerek kuzeyden Ukrayna sınırına 50 km mesafeden 44 adet X-22 seyir füzesi ateşledi. Füzeler başkent Kiev’e yakın Çernigov ile Jitomir bölgelerini hedef aldı. Yine Belarus topraklarından Ukrayna istikametine İskender-M füzeleri de fırlatıldı” dendi. Ukrayna askeri istihbaratı, Belarus’un savaşa dahil olup olmayacağının St.Petersburg zirvesi sonrasında belli olacağını kaydetti. 

Haberin Devamı

BATI’YA NÜKLEER GÖZDAĞI

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile görüşmesi öncesi televizyonda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin “Lukaşenko’nun talebi üzerine Belarus’a, balistik ve kıtalararası nükleer başlık taşıyabilen İskender-M taktik füze sistemleri göndereceklerini” açıkladı. Lukaşenko, ABD ve NATO’nun sınırında düzenlediği tatbikatları gerekçe göstererek füzeleri talep etmişti. 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin ardından zaman zaman nükleer silahlardan söz eden Putin’in bu hamlesi, AB’nin Moldova ve Ukrayna için üyelik yolunu açtığı bir sırada Batı’ya gözdağı olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, Rusya ile Belarus arasında konuşulan bir diğer senaryonun, Polonya ve Litvanya arasında sıkışmış Rus toprağı Kaliningrad’a koridor açmak için Polonya ve Litvanya arasındaki sınır bölgesinde ortak bir operasyon başlatmak olduğu iddia ediliyor. Bu senaryo Rusya ve Belarus’un, NATO üyesi iki ülkeyle savaşa girmesi anlamına geliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!