Rusya savaş suçu işliyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya savaş suçu işliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 20:37

Moskova’nın Suriye’deki askeri müdahalesi dördüncü ayına yaklaşırken Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın eylül-kasım döneminde Humus, İdlib ve Halep eyaletlerinde düzenlediği saldırılarda en az 200 sivilin öldüğünü belirtti. Af Örgütü’ne göre Rusya’nın bazı saldırıları savaş suçu sayılabilir.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Af Örgütü, 30 Eylül’den bu yana Suriye’de Esad rejimi yanında hava saldırıları düzenleyen Rusya’nın en az 200 sivilin ölümüne yol açtığını, bazı saldırılarının savaş suçu sayılabileceğini belirtti.

Hastaneler bile hedef: Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Başkanı Philip Luther, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Rusya’nın bazı saldırıları doğrudan doğruya meskun mahalleri hedef almış görünüyor. Bu alanlarda askeri hedef yok. Hastaneler bile hedef alındı, bu da sivil can kaybı ve yaralanmalara neden oldu. Bu tür saldırılar savaş suçu sayılabilir” dedi. Merkezi Londra’da olan grup ayrıca Rusya’nın, bir cami ve sahra hastanesine havadan düzenlediği saldırıda sivil kayıpları gizlemeye çalıştığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Misket bombası uyarısı: Luther, “Rusya ayrım gözetmeyen ve hukuk dışı saldırılarına son vermeli. Rusya sivil alanlarda misket bombası ve güdümsüz bombalar kullanmaktan vazgeçmeli” dedi. “Bu ihlallerin bağımsız ve tarafsız bir şekilde araştırılması çok önemli” ifadesini kullanan Luther, “Rusya Savunma Bakanlığı daha saydam olmalı ve hedef aldıkları yerlerin uluslararası hukuk karşısındaki sorumluluklarına uyup uymadığının değerlendirilmesini kolaylaştıracak şekilde bu hedefleri ilan etmeliler” görüşünü dile getirdi.

Toplam kayıp daha fazla: Af Örgütü, Suriye’nin Humus, İdlib ve Halep eyaletlerinde eylül-kasım döneminde 25’ten fazla saldırıyı analiz etti. Pazar yeri, cami gibi toplu yaşam alanlarını da kapsayan bu saldırılarda en az 200 sivil öldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Rusya’nın hava akınlarında şimdiye kadar 2 bin132 kişinin öldüğünü, bunların 710’nun sivil olduğunu belirtti.

Annenin çocukları torbalara konmuştu

Raporda en kanlı saldırılardan birinin İdlib eyaletinin Eriha kentinde pazar yerine düzenlenen saldırı olduğu, 49 sivilin öldüğü belirtildi. Raporda görgü tanıklarından, yerel medya aktivisti Mohammed Qurabi al-Ghazal’ın, “Birkaç saniye içinde insanlar çığlık atmaya başladı, yanık kokusu havayı kapladı ve bir kaos hakim oldu. Yakında bir ilkokul vardı, çocuklar dehşet içinde koşuşturuyordu.

Haberin Devamı

Her yerde kafasız, organları kopmuş cesetler vardı” ifadelerine yer verildi. Ghazal’a göre sıralı halde dizilmiş 40 cesedin yanında oturup ağlayan bir kadın vardı. Üç çocuğu ve kocası saldırıda ölmüştü. Ghazal’ın “Çocukları torbalara konmuştu. Bu sahneyi bir daha unutamadım” sözleri de raporda yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!