Rusya-İsrail S-300 atışması

Güncelleme Tarihi:

Rusya-İsrail S-300 atışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 22:57

Suriye’ye teslim edilen S-300 hava savunma silahları Rusya ile İsrail arasında tansiyonu yükseltti. İsrail, Rus füzelerinin İsrail uçaklarını hedef alması durumunda rampaların da hedef haline geleceğini bildirdi. Moskova ise ‘Şam yönetimi karşılık verebilir’ dedi.

Haberin Devamı

İsrail ile Rusya arasında S-300 füze gerilimi İsrail’in Kudüs’ten sorumlu Bakanı Zeev Elkin’den gelen açıklamalarla tırmandı. Rusya’nın Suriye’ye verdiği hava savunma füzelerinin hedef haline gelebileceğini söyleyen Elkin, “Rusya, Şam rejimine benzer silahlar vermekle kullanılmasının sorumluluğunu da üstlenmiş sayılıyor. Bu füzeler İsrail’in operasyonlarına katılan uçaklarımızı hedef alması halinde kendileri hedef olacak ve imha edilecektir. Umarım istenmeyen bu tür gelişmeler yaşanırken S-300 rampalarının yanında Rus askerleri olmaz. Çünkü Moskova, net bir şekilde bu silahın Suriye’ye verildiğini ilan etmişti” dedi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Savunma Komitesi Başkanı General Vladimir Şamanov, İsrail’den gelen bu açıklama üzerine “Suriye’ye sevk ettiğimiz S-300 füze rampaları esaslı bir şekilde korunuyor. Şam yönetimi ise Suriye’ye saldırı gerçekleştirecek herhangi ülkeye karşılık verme hakkına sahiptir” dedi. İsrail Hava Kuvvetleri bundan 20 yıl önce Rusya’nın Kıbrıs Rum kesimine sattığı S-300 bataryalarını Yunanistan’ın izniyle Rodos adasında inceleyerek, bu sisteme karşı elektronik önlem şemaları geliştirmişti. Ancak Suriye’ye yollanan S 300’lerin daha gelişmiş bir versiyon olduğu belirtiliyor. 

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU

17 Eylül tarihinde İsrail, Suriye’nin Lazkiye bölgesinde Hizbullah’a ait olduğu söylenen hedeflere saldırı düzenlemişti. Bu sırada devreye giren Suriye’nin S-200 füze savunma sistemi İsrail’in F-16’ları yerine devriyeden dönen Rus uçağını vurmuştu. 15 Rus askeri hayatını kaybetmiş, Moskova, İsrail’i sorumlu tutmuştu. Bu hadiseden bir hafta sonra Rusya, ‘dost-düşman’ ayrımı yapabilen daha modern S-300 rampalarını Suriye’ye sevk etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!