Rusya Dışişleri bakanı Anadolu Ajansına demeç verdi

Güncelleme Tarihi:

Rusya Dışişleri bakanı Anadolu Ajansına demeç verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Moskova ayrıca, NATO’nun genişlemesine dayanan, Rusya’ya karşı „ayrımcı“ davranan bir sistem yerine, ülkesinin de güvenlik çıkarlarını gözetecek, AGİT merkezli bir güvenlik sistemini, İstanbul Doruğu sonucunda görmek istediğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Doruk öncesi A.A’ya verdiği demeçte, „bu zirve, asrımızın son doruk toplantısı. İstanbul’da sorunların üstesinden gelinebilirse, bu, Avrupa’nın güvenlik ve işbirliği sisteminin gelişiminde önemli bir aşama olacak“ dedi.

İvanov, Avrupa’nın yeni güvenlik sistemi kurulurken, „bir grup ülkenin çıkarları için diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik çıkarlarının çiğnenmemesinin gözetilmesinin esas olması gerektiğini“, bu dengenin sağlanıp sağlanamayacağının, “İstanbul Doruğu’nda görüleceğini“ ifade etti.

Ayrımcılık sürerse güvenlik artmaz
İvanov, „Doruk sonunda, NATO’nun askeri kanadının gerileyerek, bunun yerini AGİT’in yeni güvenlik sisteminin doldurduğunu görmek ister miydiniz?“ sorusuna yanıt verirken, NATO’nun genişlemesi için, „ayrımcılık“ ifadesini kullandı.

İvanov, şöyle dedi:
„Avrupa’da bir grup devletin güvenliği, diğerlerinin güvenlik çıkarlarına zarar verecek şekilde sağlanamaz. İstanbul Doruğu, AGİT’in, Avrupa ülkelerinin tümünün çıkarlarını ayrım gözetmeksizin koruyacak yeni işlevlerini belirlemelidir. Ancak Avrupa’da ayrımcı eğilim devam ederse, güvenliğin arttırılmasından söz edilemez. Güvenlik, ancak ve ancak, bütün Avrupa ülkelerini kapsama şartına riayet edilirse sağlanabilir.“

İvanov, „inanıyoruz ki İstanbul’da bu sorunların üstesinden gelinebilecek ve 21’inci yüzyıla olumlu bir şekilde girilmiş olacak“ dedi ve toplantının başarılı olmasını temenni ettiklerini ifade etti.

İki temel belge
İvanov, arzuladıkları bu yeni güvenlik sisteminin kurulmasının, İstanbul’da ele alınacak ve iki temel belgenin içeriğinin belirleyici olacağını kaydetti.

İvanov, „bu belgeler üzerindeki çalışmalar hala devam ediyor“ dedi ve bunlardan birincisinin, „Avrupa Güvenlik Senedi“ olduğunu söyledi.

Doruk öncesi teknik görüşmelerde uzun süredir içeriği tartışılmakta olan bu belge, Rusya tarafından gündeme getirilmişti. Moskova, bu belgenin içeriğinin, „yeni Avrupa güvenlik yapısının, NATO’nun askeri kanadını zayıflatacak ve AGİT merkezli bir yeni sistem kuracak şekilde“ olmasını istiyor.

İvanov, İstanbul’da ele alınacak ikinci belgenin ise, „değiştirilmiş AKKA“ olacağını kaydetti. İvanov, „bu Antlaşma’da, tüm tarafların isteği halinde bazı düzeltmeler yapılabilir“ dedi.

AKKA ile kendisine sağlanan silah kotalarını, özellikle Kuzey Kafkasya’da arttırmak isteyen, ayrıca kotaların, eski SSCB cumhuriyetlerinden Gürcistan ve Moldova’ya düşen kısımlarının bir bölümünü üzerine almak isteyen Rusya, bu iki ülkeye özellikle dikkati çekti.

İvanov demecinde, “ümit ediyoruz ki Tiflis ve Kişinev yönetimleri de yapıcı bir tutum sergileyerek, global sorunlara çözüme katkıda bulunacaklardır“ şeklinde konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!