Rusya: Azeri petrolü bizden geçecek

Güncelleme Tarihi:

Rusya: Azeri petrolü bizden geçecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı ve Enerji Bakanı Boris Nemtsov Azerbaycan'ın Hazar denizi bölgesinden çıkartılan erken petrolden sonra ası petrolün de Rusya üzerinden dünya pazarlarına akacağını açıkladı. İnterfax ajansına konuşan Nemtsov 'Azeri petrolünü taşımak için e elverişli konum bizimki. Petrolü çıkartan Uluslararası Korsorsiyumda yer ala Rus şirket üyeleri de hükümetin bu görüşüne katılıyor' dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın Kazakistan gezisi ve Dışişleri Bakan İsmail Cem'in Azerbaycan temasları sonrasında 'Bakü-Ceyhan hattı içi Nazarbayev ve Aliyev'den güvence aldık' demelerine karşı Nemtsov, Bakü-Ceyhan hattının ekonomik açıdan elverişli olmadığını söyledi. Nemtsov şöyle konuştu:

'Hazar petrolünün Türkiye üzerinden Akdeniz' çıkması için 2,5 milyar dolar harcamak gerek. Bu güzergah en son akla gelece olan yoldur. Gürcistan üzerinden petrolün Karadenize'e çıkması da oldukça güç. Herşeyden önce Gürcistan'dan geçen boru hattının taşıma kapasitesi düşük. İkincisi onun modernizasyonu için de 120 milyon dolar harcanması gerek.'

Nemtsov, Rusya yolunun erken ve asıl petrol için te gerçekçi seçenek olduğunu belirterek ‘Tek sorun olabilecek bölge Çecenistan. Ancak biz o bölgeyi by-pass edecek planlar da geliştirdik. Boru hattının bir bölümünü Çeçenistan'ı dolaşacak şekilde düzenleyebiliriz’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!