Rusya A.Ş. CEO’sunu seçiyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya A.Ş. CEO’sunu seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2008 00:00

Rusya halkı yarın sandık başına giderek, peş peşe üçüncü dönem Devlet Başkanı görevine seçilemeyen şimdiki lider Vladimir Putin’in yerine yakın çalışma arkadaşı Dmitriy Medvedev’in Devlet Başkanı olmasına onay verecek.

Putin, dün Rus halkına geniş kitleler halinde oy kullanmaları için çağrı yaptı. Çünkü Medvedev’in en az yüzde 70 katılımla seçilmesini istiyor.

108 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu 143 milyon nüfuslu Rusya’da yarın yapılacak devlet başkanlığı seçimi, siyasi yorumcular tarafından şöyle tarif ediliyor: "Rusya A.Ş. yeni İcra Kurulu Başkanı’nı seçiyor". 1999 yılında ilk önce Başbakan olan, ardından 2000 yılında Boris Yeltsin’den Kremlin yönetimini devralan Vladimir Putin’in, o tarihte kullandığı ilginç bir cümle de şimdiki seçim öncesinde yine hatırlandı: "Ben Rusya’nın yeni lideri olarak sağ-sol siyaseti yapmayacağım. Ülkemizin başarıya ulaşması için usta bir menajer gibi işleri yöneteceğim. En önemli silahım da hukukla muhasebe olacak." Putin’in iç ve dış politikayı anonim şirket gibi yönetme planı şimdi de Dmitriy Medvedev için de geçerliliğini koruyacağa benziyor.

Seçime Putin’in halefi ve iktidardaki Birlik Rusya partisinin adayı Dmitriy Medvedev’in yanı sıra Komünist Partisi lideri Genadiy Züganov, Liberal Demokrat partisi lideri Vladimir Jirinovski ve Demokratik Rusya partisi Başkanı Andrey Bogdanov da katılıyor. Tüm kamuoyu araştırmaları daha ilk turda Rusya’nın yeni devlet başkanının Medvedev olacağını gösteriyor. Dünkü son kamuoyu araştırmasına göre Medvedev %73, Züganov %15, Jirinovski %11 ve Bogdanov %1 oy alacak. Seçimlere hazırlık niteliği taşıyan iki aylık dönemde seçmeni ikna etmek için hiçbir propaganda çalışması yapmayan Medvedev için gerekli seçilme ortamı Putin tarafından hazırlandı.

Halefi olarak her fırsatta Medvedev’i işaret eden Putin, "Ülkemiz Rusya için hazırladığımız başarı planının sonuna kadar uygulanabilmesi için gerekli adayı destekleyeceğinizi düşünüyorum" dedi. "Gerekli aday"ın Medvedev olduğu ise zaten biliniyordu.

Putin’in başbakanlığı garanti

RUSYA devlet televizyonu kanallarında yeni devlet başkanı gibi konuşmalar yapan Medvedev, yürütmenin başı olarak, Putin planının devamını şöyle sıralıyor: "Yeni dönemde Rusya’daki bürokrasiye savaş açılacak. Ülke gelişimini frenleyen rüşvet olaylarıyla yolsuzlukların önü kesilecek. Enerji ağırlıklı Rusya ekonomisi yerine yeni teknolojilere dayalı üretimlere bırakacak. Nüfusu azalmaya devam eden ülkemizde doğum oranı artırılacak. Yeni konut inşa programı başlayacak. Değer kaybeden ABD doların yerine Rus rublesi euro ile birlikte dünyanın yeni yedek dövizi haline getirilecek. Seçimden sonra Başbakan olacak Putin ile bu hedeflere ulaşmamız önünde hiçbir engel görmüyorum. Birlikte çok iş başaracağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!