Ruslar akın akın kaçıyor... Sınır kapılarında araç kuyrukları, Rusya alarma geçti!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2022 13:17

Rusya'da ilan edilen kısmi seferberlik sonrası, asker gitmek istemeyen vatandaşlar havalimanlarına akın etti. Ülkeden ayrılanların sayısının 70 bine dayandığı iddia edilirken, Rus yetkililer alarm haline geçti ve havalimanlarındaki erkeklerin askerlik durumlarını ve dönüş bilgilerini sorgulamaya başladı. Öte yandan Türkiye, Ermenistan ve Finlandiya gibi komşu ülkelere kaçan Ruslar sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturdu.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül’de ülkede kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ülkede büyük bir panik yaşanıyor.

GÜRCİSTAN SINIRINDA 6 KİLOMETRELİK ARAÇ KUYRUĞU

Askere çağrılma endişesiyle Rusya'yı terk edenler Türkiye, Ermenistan ve komşu ülkelere geçiyor. Binlerce Rusya vatandaşı karayoluyla Gürcistan'a akın etti. Rusya-Gürcistan sınırındaki "Yukarı Lars" Sınır Kapısında 6 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.

Bazı Rus vatandaşları uzun kuyruk ve trafik nedeniyle geceyi arabalarında geçirmek zorunda kalırken, sınır kontrolleri sıkılaştırıldı. Bazı Rusların gece scooter ve bisikletlerle sınırı geçtiği belirtilse de bunun kısa süre sonra yasaklandığı öğrenildi.

Ruslar akın akın kaçıyor... Sınır kapılarında araç kuyrukları, Rusya alarma geçti

Gürcistan sınırındaki araç kuyruğundan görüntüler

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırının ardından Temmuz ayında 156 bin, Ağustos'ta ise 260 bin kişinin Gürcistan'a gelmesine muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tepki göstererek hükümete "Ruslar için vize uygulansın" çağrısında bulunmuştu. Hükümet yetkilileri ise talebi reddetmişti.

BİR KUYRUK DA FİNLANDİYA SINIRINDA

Rusların kaçmayı tercih ettiği ülkelerden birisi de AB ülkesi Finlandiya. Rus vatandaşlarına turist vizesi ile giriş izni veren son AB ülkesi olan Finlandiya'daki sınır muhafızları, Putin'in seferberlik kararını açıklaması ile bir gecede 'olağanüstü sayıda' Rus vatandaşının sınırlarına akın ettiğini açıkladılar.

Ruslar akın akın kaçıyor... Sınır kapılarında araç kuyrukları, Rusya alarma geçti

Finlandiya sınırındaki araç kuyruğu

AYRILANLARIN SAYISI 70 BİNE DAYANDI! BİLETLER HEP TEK YÖN...

İngiliz gazetesi Guardian'da yer alan habere göre ülkeden ayrılan Rusların sayısının 70 bine ulaştığı düşünülüyor. Bu vatandaşların çoğu tek yönlü bilet aldıkları için yakın vadede dönüş yapmaları beklenmiyor.

ANTALYA UÇUŞLARI TAMAMEN DOLDU! BİLET FİYATLARI 70 BİN TL'YE KADAR YÜKSELDİ

Haberin Devamı

Putin'in dün kısmi seferberlik ilan edildiğini açıklamasının ardından ülkeden ayrılanların en çok tercih ettiği kentlerin başında Antalya geliyor. Türk Hava Yolları'nın Moskova başta olmak üzere bu ülkeye neredeyse tüm seferleri dolarken, diğer hava yolu şirketlerinde de yer kalmadığı belirtiliyor.

Bilet fiyatlarının yoğun talebe bağlı ciddi arttığını aktaran tur operatörü firmaları yetkilileri, Türk Hava Yolları'na ait uçuşlarda Antalya'ya tek gidiş bilet fiyatının 70 bin TL'yi bulduğunu, birçok uçuş firmasında da 40-50 bin TL bandında olduğunu, ancak yer bulmanın neredeyse imkansız olduğunu kaydetti.

Ruslar akın akın kaçıyor... Sınır kapılarında araç kuyrukları, Rusya alarma geçti

Antalya'ya gelen Rus vatandaşları

Haberin Devamı

ALMANYA KAÇAN RUSLARA KUCAK AÇIYOR:PUTİN'İN YOLUNDAN NEFRET EDEN HERKESİ BEKLİYORUZ

Almanya ilan edilen kısmi seferberlik sonrası askere gitmeyi reddeden Rus vatandaşlarına kucak açtı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı açıklamada, askere gitmek istemeyen Rus vatandaşlarının iltica başvurusunda bulunabileceğini açıkladı. Baskıyla tehdit edilen Rusların, Almanya'da uluslararası koruma alması gerektiğini söyleyen Faeser, "Putin'in rejimine karşı çıkan ve bu nedenle kendilerini büyük tehlikelere atanlar, Almanya'ya iltica başvurusunda bulunabilir" dedi. Faeser ayrıca, Almanya'nın aylardır zulüm gören ve tehdit edilen Rus rejim karşıtlarını kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Öte yandan Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann ise, "Putin'in yolundan nefret eden ve liberal demokrasiyi seven herkes Almanya'da memnuniyetle karşılanır" açıklamasında bulundu.

Ruslar akın akın kaçıyor... Sınır kapılarında araç kuyrukları, Rusya alarma geçti

RUSYA ALARMA GEÇTİ: DÖNÜŞ BİLETLERİ KONTROL EDİLİYOR

Çok sayıda vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi ile alarm haline geçen Rus yetkililerin, havaalanlarından çıkış yapan erkek yolcuları askerlik durumları hakkında sorgulamaya ve dönüş biletlerini kontrol etmeye başladıkları bildiriliyor.

SEFERBERLİK ÇAĞRISINA UYMAYANLARA HAPİS

Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun, vatana ihanet başlıklı maddesine göre seferberlik kararına uymayan ve birliklerine teslim olmayanlar 3 yıldan 10 yıla kadar Hapis cezasına çarptırılabilecek. Yine aynı düzenlemede emir - komuta talimatlarına uymayanlar ve silahlı operasyonlara katılmayı reddedenler 2 ile 3 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Savaş sırasında yağma gibi faaliyetlere katılanlar da 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!