Rus limanlarını mayın avcısı yunuslar koruyor

Güncelleme Tarihi:

Rus limanlarını mayın avcısı yunuslar koruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2022 07:00

Rus güçleri, Ukrayna’dan gelebilecek saldırılara karşı alternatif yöntemler kullanıyor. Son olarak ABD’li uydu görüntüleme şirketi Maxar’ın Sivastopol limanından paylaştığı fotoğraflar, Rusya’nın donanmasını korumak için yunuslardan oluşan bir filoya güvendiğini gösterdi.

Haberin Devamı

Görüntüleri inceleyen ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü’nden uzmanlar, sonar yeteneklerine sahip yunusların, deniz altındaki mayınları tespit etmek ve yabancı denizaltılara zarar vermek için kullanıldığını söyledi.

Rus limanlarını mayın avcısı yunuslar koruyor

İKİ ‘YUNUS BÖLÜĞÜ’

Görüntülerde limanın girişinde uzanan iki sualtı kafesi göze çarparken, uzmanlar kafeslerin bölgeye işgalin başladığı şubat ayında yerleştirildiği görüşünde. Uzmanlara göre yunuslar, Ukrayna’nın limana sızarak Rus savaş gemilerine erişmesini engellemek için karşı dalış operasyonları yürütmek üzere bölgeye konuşlandırıldı.

BU İLK DEĞİL

Soğuk Savaş sırasında hem ABD hem de Sovyetler Birliği, doğal sonar yetenekleri nedeniyle askeri amaçlarla yunus balıklarını eğitme ve kullanma programları geliştirmişti. ABD’nin bu kapsamda en az 28 milyon dolar harcadığı biliniyor. Sovyetlerin dağılmasıyla eğitim tesisleri Ukrayna’nın eline geçmişti. Yunus programı, 2012 yılında Ukrayna tarafından tekrar başlatılırken, 2014 yılında Kırım’ın ilhakıyla eğitilmiş hayvanlar Rusya’nın eline geçti.

Haberin Devamı

RUSYA İLERİ TAŞIDI

Rus haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan bir Rus askeri kaynak, “Uzmanlarımız, yunusların sualtı sonar tespitini operatörün monitörüne gönderilen bir sinyale dönüştüren yeni cihazlar geliştirdi. Ukrayna donanmasının böyle bir teknoloji için yeterince parası yoktu” dedi. Rus ordusunun son 10 yıldır özellikle Kuzey Kutup bölgesinde denizaslanları ve balinalar gibi farklı canlılarla eğitim programları yürüttüğü düşünülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!